Petjada digital: el rastre que deixem a internet

Encara que no siguis conscient, tot el que fas a Internet deixa una empremta i petjada digital. En un món on l'internet és la principal eina de treball per a moltes persones i on utilitzem les xarxes per a comunicar-nos entre nosaltres, és important que siguis conscient del rastre que deixes.

Què és la petjada digital?

La petjada digital és el rastre de la nostra activitat en Internet, l'empremta que deixem cada vegada que naveguem i interactuem en la xarxa.

El que publiquem, busquem i fem en internet forma part del nostre comportament en línia que queda recopilat en el nostre historial. És fonamental que sapiguem que tot el que fem en internet, queda emmagatzemat d'una forma o una altra.

Com tenir cura de la meva petjada digital?

Les polítiques de privacitat de les pàgines web i xarxes socials que visitem ens fan creure que tenim control d'allò que compartim, però la realitat és que sempre existeixen registres d'allò que fem i compartim. Abans de publicar res, pensa que encara que ho esborris en un futur, aquella informació publicada ja estarà emmagatzemada i no podràs esborrar-la.

Així doncs, si no et vols endur cap ensurt, tingues en compte tota una sèrie de consells per tal de ser els més responsables a internet i minimitzar el màxim la teva petjada digital.

Articles relacionats: Poden les empreses espiar les nostres xarxes socials?

Consells a les xarxes socials

  1. Procura sempre mantenir contactes coneguts i amb qui tinguis un contacte freqüent.
  1. Procura no agregar a persones que no coneixes o que mai hagis vist en persona. 
  1. Qüestiona les publicacions que faràs abans de fer-ho. Si creus que aquesta publicació et pot perjudicar, ja que, estàs donant molta informació sobre la teva feina, la teva residència és millor no publicar-la. 

Consells amb els comptes bancaris

  1. Si tens aplicacions bancàries als teus dispositius, procura tenir un mètode d’autentificació segur i no el comparteixis amb cap persona. És personal i exclusiu de cada titular. 
  1. Si fas compres per internet fes-ho des de pàgines fiables. Les pàgines fiables són aquelles que comencen per https// i mostren un gràfic amb una clau o un candau per poder-se identificar. 

Consells de connexió

  1. Bluetooth: Es recomana tenir el Bluetooth apagat sempre que no el necessitis. Evita que s’agreguin vinculacions no desitjades. 
  1. Wifi: Recomanem utilitzar connexions segures. Intenta evitar realitzar compres a connexions públiques o que no siguin del tot segures. 

Consells amb correus electrònics i altres perfils

  1. D’aquelles comptes que ja no utilitzes es recomana tancar-les per evitar suplantacions d’identitat i que una altra persona es faci passar per tu. 
  1. Evita compartir la contrasenya amb altres persones. 
  1. Procura anar canviant la contrasenya cada cert temps.
  1. Procura utilitzar els passos de doble identificació. 

Altres recomanacions generals

  1. Procura descarregar aplicacions de compradors fiables (Google Play, App Store o Microsfot Store). 
  1. Controla totes la configuració de les cookies. 
  1. Controla els permisos  i controls d’accés que sol·liciten les aplicacions. 
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram