Black Friday: tot el que s’hi amaga darrera

El Black Friday és una de les grans manifestacions del consumisme. Des de fa uns anys aquest dia marca l’inici de la temporada de compres de Nadal, allargant la temporada de consum i animant a tenir un estil de vida allunyat del consum conscient i responsable.

Quin és l’origen del Black Friday?

El Black Friday té el seu origen als Estats Units. Se celebra l’endemà d’Acció de Gràcies que és el quart dijous del mes de novembre i es va popularitzar a finals del segle XX. Des de l’any 2005 és el dia amb més moviment comercial de tot l’any. Actualment aquest dia se celebra a la majoria de països del món. Aquest fenomen ha agafat tanta volada que fins i tot ja se celebra el “Cyber Monday” (dedicat a les compres en tecnologia).

Com afecta el Black Friday a les treballadores?

Durant aquestes dates puja molt la càrrega de feina per les persones que treballen vinculades al sector del comerç. Les dependentes de botigues, operàries de grans magatzems, repartidores… són algunes de les categories que es veuen més castigades durant el Black Friday.

És cert que s'augmenten les plantilles, però en una quantitat insuficient. Això es tradueix en jornades més llargues, més estrès laboral i per tant un cost per la salut. Les treballadores es veuen sobrepassades de feina, atenent de forma simultània diferents tasques. Per això, el perfil més sol·licitat és el d’una treballadora polivalent que aguanti una càrrega de feina desorbitada.

Què fan les empreses?

Aquest model d'ofertes beneficia sobretot a les grans empreses que les monopolitzen a costa d’establir condicions laborals precàries que provoquen que les treballadores treballin durant jornades llargues i ininterromputs per uns sous precaris.

Els descomptes acostumen a ser considerables, deixant poc marge a les petites empreses que no poden lluitar contra aquests preus. Així doncs, tot i l'exaltació del consumisme el petit comerç segueix estant amenaçat per les grans companyies fent cada cop més difícil la seva subsistència.

S’han detectat també en els últims anys fraus en els preus. Les empreses inflen els preus dies abans del Black Friday per després aplicar descomptes que realment són ficticis. També és un dia on augmenten les estafes, els atacs de malware i el robatori de dades personals.

Que suposa per les consumidores?

Aquestes dates promouen despeses innecessàries, impulsant l'endeutament de les compradores.

Durant el Black Friday augmenten les sol·licituds de préstecs bancaris, dissenyats per ser atractius per les consumidores i fent créixer de forma ràpida la capacitat de consum de les consumidores per gastar-la durant el Black Friday. Així doncs, s'estableix l’engranatge perfecte per promoure un consumisme excessiu i el deute posterior.

És sostenible el Black Friday?

No se’ns escapa que el Black Friday té un impacte mediambiental evident i suposa un problema ecològic greu (per exemple, es dispara la producció i rebuig de grans quantitats de plàstic). Com a rebuig i alternativa al Black Friday ha sorgit el “Green Friday” que vol conscienciar dels seus impactes i promou un consum responsable i sostenible. Altres, com per exemple, L’ONG Greenpeace directament fan una crida a fer boicot i abstenir-se de comprar aquell dia. 

Articles web relacionats:

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

Contra la sinistralitat laboral, més recursos a Inspecció de Treball i més obligacions a les empreses amb la llei de riscos laborals.

Parlem amb @nuriagilgado, responsable de Política Sindical @ugtcatalunya, i amb @Moni_CCOO responsable de @ccoosalutlab https://diaritreball.cat/2022-i-segueix-morint-gent-a-la-feina-i-segueix-sense-abordar-se-la-sinistralitat-laboral/

⚠️ Durant molt de temps s'ha fet ús de les empreses multiserveis per abaratir costos empresarials a través de la retallada de condicions laborals ✂️

⁉️ Saps com la reforma laboral pretén canviar aquesta cultura de la precarietat? 👉 https://avalot.cat/empreses-multiserveis-reforma-laboral/

#reformalaboral

🚨 La sobreutilització del contracte d'obra i servei l'han convertit en una peça clau de la temporalitat i la precarietat laboral en els últims temps.

🧐Saps que partir del 30 de març ja no es podran subscriure més contractes d'obra i servei? 👉 https://avalot.cat/contracte-obra-i-servei-reforma-laboral/

🖊️"Actualment, un dels perills més grans per a la governança democràtica [...] és la manipulació originada per les fakenews en les xarxes socials i en alguns mitjans de comunicació".

Sobre la manipulació a través de les imatges i les paraules https://elobrero.es/opinion/81409-la-manipulacion-de-las-imagenes.html @David_Lerin

🧐Estàs familiaritzada amb el concepte de la ultraactivitat? Saps què implica? 👉

📢Amb la nova reforma laboral, l'empresa ha de respectar les condicions establertes en el conveni col·lectiu encara que aquest arribi a la seva data de venciment! 👉https://avalot.cat/ultraactivitat-reforma-laboral/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram