Treball en festius: tot el que has de saber

Durant aquestes festes són moltes les persones que han continuat treballant. Per determinar el cost que tenen les hores treballades en festius, sigui per una punta excessiva de treball, per assistir a una fira o congrés o perquè el tipus de treball ho requereix, cal dirigir-se al conveni laboral o, de forma específica, a cadascun dels contractes laborals.

En quin cas m'han de pagar més si treballo en festius?

A l’hora de retribuir aquestes hores, el primer que ha de fer és veure si el seu conveni l’obliga a abonar una determinada compensació.

La norma general és que si en la distribució de les jornades de treball s’han inclòs dies festius, aquests seran remunerats com a hores normals de treball.

En el cas que es treballi en dies festius sense estar recollit en el contracte de treball o en el conveni laboral, aleshores,  les hores treballades es remuneren com a extraordinàries.

Com es paguen els dies festius com a hores extraordinàries?

Si el conveni no regula aquesta qüestió:

Una opció és que s'ofereixi un descans compensatori igual al nombre d’hores treballades en festiu o en el dia de descans.

Si no compensa les hores treballades amb descans, s'haurà d’abonar l’import de les hores treballades en festiu o en el període de descans setmanal incrementades en un 75%.

Les normes indicades s’apliquen si el treball en festiu o en dia de descans és excepcional i la seva realització obeeix a raons tècniques o organitzatives.

Els festius són un dret irrenunciable de la treballadora, que no es pot substituir per una compensació econòmica.

Em poden obligar a treballar en festiu?

Hi ha jornades que es realitzen habitualment en diumenges i festius, contemplat al coneveni col.lectiu i/o als contractes com a jornada normal, sense festivitat.

A més, encara que en principi les treballadores tenen dret a fer festa durant els dies festius, existeixen raons per les quals les empreses poden demanar a les treballadores que prestin els seus serveis; pot succeir que a causa de l'augment de l'activitat de treball, es necessiti cobrir dies festius que seran tractats com hores extraordinàries.

Quan descansen les treballadores que realitzen la seva tasca en dies de festa?

En treballar en festiu, la llei estableix un descans entre setmana. La Directiva 93/401 assenyala que les treballadores gaudiran d’un descans mínim setmanal ininterromput de 24 hores, que no absorbeix, no obstant això, el període de descans diari, la qual cosa significa que aquest se li ha d’afegir. La treballadora, per tant, té dret a un descans de 35 hores ininterrompudes per cada període de set dies.

L'Estatut dels Treballadors reconeix el dret de la treballadora a les “festes laborals”, que són 14 dies a l’any en els quals la treballadora cobra el seu sou, però no ha d’anar a treballar ni recuperar-los un altre dia.

Encara que les treballadores tenen dret a 14 dies festius retribuïts a l’any, per raons tècniques o organitzatives, l’empresa pot demanar que treballin en dies festius. En aquests casos, l’empresa haurà de compensar a les treballadores com s'ha explicat en els apartats anteriors.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

📢Les vacances són un dret fonamental de totes les treballadores.

❗️Però què passa si tens un contracte a temps parcial?

T’ho expliquem aquí! 👉https://avalot.cat/vacances-temps-parcial/

❗️El 17 de maig és el dia internacional contra la LGTBI-fòbia.

📢El 17 de maig del 1990 l'OMS va eliminar l'homosexualitat del llistat de malalties mentals.

⚠️Aquest dia té com a objectiu denunciar les discriminacions.

T'expliquem més sobre el tema!👉https://avalot.cat/lgtbi-fobia/

❗️QUÈ PUC FER SI L’EMPRESA NO PAGA LES MEVES COTITZACIONS A LA SEGURETAT SOCIAL?

⚠️L’obligació de cotitzar neix des del moment en què s’inicia l’activitat laboral.

T’expliquem que has de fer en el cas que l’empresa no compleixi aquesta obligació! 👇

Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

La reforma de la llei de l'avortament ha causat aquests dies més rebombori de l'esperat per un tema en concret: la baixa laboral per una regla dolorosa🩸

📢Des de l'Avalot, com a sindicat feminista, ens posicionem a favor d'aquesta mesura 👉 https://avalot.cat/posicionament-sobre-la-baixa-laboral-a-causa-de-la-regla-dolorosa/

Obrim 🧵👇

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram