Treball en festius: tot el que has de saber

Durant aquestes festes són moltes les persones que han continuat treballant. Per determinar el cost que tenen les hores treballades en festius, sigui per una punta excessiva de treball, per assistir a una fira o congrés o perquè el tipus de treball ho requereix, cal dirigir-se al conveni laboral o, de forma específica, a cadascun dels contractes laborals.

En quin cas m'han de pagar més si treballo en festius?

A l’hora de retribuir aquestes hores, el primer que ha de fer és veure si el seu conveni l’obliga a abonar una determinada compensació.

La norma general és que si en la distribució de les jornades de treball s’han inclòs dies festius, aquests seran remunerats com a hores normals de treball.

En el cas que es treballi en dies festius sense estar recollit en el contracte de treball o en el conveni laboral, aleshores,  les hores treballades es remuneren com a extraordinàries.

Com es paguen els dies festius com a hores extraordinàries?

Si el conveni no regula aquesta qüestió:

Una opció és que s'ofereixi un descans compensatori igual al nombre d’hores treballades en festiu o en el dia de descans.

Si no compensa les hores treballades amb descans, s'haurà d’abonar l’import de les hores treballades en festiu o en el període de descans setmanal incrementades en un 75%.

Les normes indicades s’apliquen si el treball en festiu o en dia de descans és excepcional i la seva realització obeeix a raons tècniques o organitzatives.

Els festius són un dret irrenunciable de la treballadora, que no es pot substituir per una compensació econòmica.

Em poden obligar a treballar en festiu?

Hi ha jornades que es realitzen habitualment en diumenges i festius, contemplat al coneveni col.lectiu i/o als contractes com a jornada normal, sense festivitat.

A més, encara que en principi les treballadores tenen dret a fer festa durant els dies festius, existeixen raons per les quals les empreses poden demanar a les treballadores que prestin els seus serveis; pot succeir que a causa de l'augment de l'activitat de treball, es necessiti cobrir dies festius que seran tractats com hores extraordinàries.

Quan descansen les treballadores que realitzen la seva tasca en dies de festa?

En treballar en festiu, la llei estableix un descans entre setmana. La Directiva 93/401 assenyala que les treballadores gaudiran d’un descans mínim setmanal ininterromput de 24 hores, que no absorbeix, no obstant això, el període de descans diari, la qual cosa significa que aquest se li ha d’afegir. La treballadora, per tant, té dret a un descans de 35 hores ininterrompudes per cada període de set dies.

L'Estatut dels Treballadors reconeix el dret de la treballadora a les “festes laborals”, que són 14 dies a l’any en els quals la treballadora cobra el seu sou, però no ha d’anar a treballar ni recuperar-los un altre dia.

Encara que les treballadores tenen dret a 14 dies festius retribuïts a l’any, per raons tècniques o organitzatives, l’empresa pot demanar que treballin en dies festius. En aquests casos, l’empresa haurà de compensar a les treballadores com s'ha explicat en els apartats anteriors.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
  • dd/mm/aaaa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

❗QUÈ PUC FER SI TINC DUBTES SOBRE LA QUITANÇA?

💡La quitança o "finiquito" és el document de liquidació on es reflecteixen els conceptes que queden pendents.
🤔Alguna vegada no has estat d’acord amb la quitança?
T’expliquem que fer en aquests casos!👇
Obrim fil!🧵
#FAQSlaborals

🔴7 d’Octubre, Dia Mundial del Treball Digne.✊

👉La UGT ens mobilitzem sota el lema “Justícia Salarial” a les 12h, davant de Foment del Treball a Barcelona, i a la resta de territoris‼️👇
#Salarioconflicte

ℹ️ https://www.ugt.cat/7-doctubre-dia-mundial-del-treball-digne-la-ugt-ens-mobilitzem-sota-el-lema-justicia-salarial/

🕘És freqüent que l’empresa ens demani fer més hores de les establertes a la nostra jornada.
👀És important no confondre les hores complementàries amb les extraordinàries.

T'expliquem el que has de saber de les hores complementàries!👉https://avalot.cat/hores-complementaries/

🤱 La prestació per risc durant la lactància és una prestació econòmica que pretén protegir la treballadora (i la criatura) davant una situació de risc en la realització de la seva feina.

👀 T’expliquem el que has de saber sobre aquesta prestació!👉 https://avalot.cat/prestacio-risc-lactancia/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram