Mutilació genital femenina: tolerància zero

El 6 de febrer se celebra el dia de Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina, amb l'objectiu de sensibilitzar contra la mutilació genital femenina i lluitar per erradicar-la.

Què és la mutilació genital femenina?

La mutilació genital femenina és la pràctica que comporta l'alteració i lesió dels genitals femenins per motius que no són mèdics, implicant l'extirpació total o parcial dels genitals femenins externs.

La mutilació genital femenina encara es realitza a molts països i és una pràctica que genera un gran risc per a la vida de les dones afectades. A més, reflecteix una gran desigualtat entre sexes i és una forma extrema de violència i discriminació cap a les dones.

Víctimes de la Mutilació Genital Femenina

Les nenes entre l'edat de lactància i l'adolescència són el col·lectiu més vulnerable de patir mutilació genital. Generalment, es practica durant la infància.

Aquestes pràctiques són freqüents en diverses regions del món i per això la mutilació genital femenina és una problemàtica mundial.

En l'actualitat més de 200 milions de dones d'entre 15 i 49 anys han sigut objecte aquest tipus de mutilació. Es calcula que cada any més de tres milions de nenes estan en perill de patir-ho.

Conseqüències de la mutilació genital femenina

Molts cops aquesta pràctica té conseqüències tan físiques com psicològiques.

Aquestes són algunes de les conseqüències que causa aquesta pràctica: 

  • Dolor crònic.
  • Infeccions.
  • Sagnats.
  • Depressió.
  • Complicacions durant el part.
  • Més possibilitats de contreure el VIH.

Drets humans

Aquesta pràctica està reconeguda com una vulneració greu dels drets humans. Viola el dret a la salut, la integritat i seguretat física i el dret a no patir tortures o tractes cruels.

L'Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar el desembre del 2012 una resolució on instava a tots els països a actuar per erradicar aquesta pràctica.

La mutilació genital femenina en l'actualitat

Actualment s'ha vist un augment de la medicalització de la mutilació genital femenina. Cada cop més professionals mèdics estan realitzant aquestes pràctiques que van en contra del jurament hipocràtic de no causar mal.

Aproximadament 1 de cada 3 dones que han patit aquesta mutilació entre 15 i 19 anys ha sigut en mans de personal del servei sanitari. Un fet del tot intolerable.

Aquesta pràctica no és més segura feta a mans de personal qualificat, ja que de totes formes s'està exercint violència, extirpant teixit sa i interferint en el funcionament natural del cos de les dones.

És necessari prendre consciència d'aquesta realitat per poder eliminar-la. S'han de prendre mesures de forma urgent per acabar amb aquesta vulneració dels drets humans. Cal eliminar la violència cap a les dones des de tots els àmbits i així poder garantir els drets a totes les persones.

Altres articles que t'interessen:

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram