Dia Mundial dels Drets Humans

L’any 1989 l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar i aprovar la Declaració Universal dels Drets Humans.

Els Drets Humans són universals, inalienables i són inherents a totes les persones, cap persona per motiu de sexe, gènere, edat, raça, nacionalitat, ètnia, religió, orientació sexual, discapacitat, ideologia, pot ser privada dels drets humans els quals li són inherents com a persona

LA DECLARACIÓ UNIVERSAL DELS DRETS HUMANS

Totes les persones tenim dret a viure una vida digna, una vida justa, una vida amb abudància, una vida plena i tenim el dret de fer-ho en qualsevol indret. Tenim dret a sentir-nos segures allà on anem.

Les persones tenim el dret de viure en llibertat i d’escollir la vida que volem viure. Cap persona ha de viure des de la submissió de la seva persona.

Qui ha de garantir el compliment dels drets humans?

Per donar compliment els drets humans podem fer-ho les persones en el nostre dia a dia, però també són responsables les institucions públiques:

 • Mitjançant lleis inclusives que no discriminin a cap col·lectiu atenen la seva identitat 
 • Mitjançant lleis que protegeixin aquells col·lectius de persones més vulnerables 
 • Mitjançant lleis que puguin garantir l’accés a la salut pública la qual hauria de ser universal i cap persona hauria de ser privada, mitjançant lleis que permetin que totes les persones puguem treballar i desenvolupar-nos professionalment en l’àmbit que més desitgem i puguem créixer en l’àmbit professional. 
 • Mitjançant lleis que dignifiquin la vida de les persones. Així com també garantir la LLIBERTAT de les PERSONES. 

El dret al Treball

L’article 22 de la DUDH reconeix que:

 1. Tota persona té dret al treball, a la lliure elecció de la seva ocupació, a condicions equitatives i satisfactòries de treball, i a la protecció contra l'atur.
 2. Tota persona, sense cap discriminació, té dret a salari igual per igual treball.
 3. Tothom que treballa té dret a una remuneració equitativa i satisfactòria que asseguri per a ell i la seva família una existència conforme a la dignitat humana, completada, si cal, amb altres mitjans de protecció social.
 4. Tothom té dret a constituir sindicats per a la defensa dels seus interessos i a afiliar-s'hi.

Aquest dret no és compleix integraments a tots els estats i això provoca que tampoc s’estigui complint amb altres principis, com és el dret de l’habitatge recollit a l’article 25 de la mateixa Declaració. 

Com podem les dones accedir en igualtat de condicions que els homes recollits a l’article 25 de la Declaració Unviersal si els nostres salaris són menors només pel simple fet de ser dones?

Saps què són els drets humans emergents?

L’Institut de Drets Humans de Catalunya va presentar la Declaració Universal de Drets Humans Emergents. 

Aquesta declaració tracta de revisar o bé de tenir en compte noves situacions que poden originar-se que estiguin privant de les persones de viure una vida digna i amb llibertat. Per exemple en el cas de desastres naturals causats pel medi ambient moltes persones es veuen privades de desplaçar-se obligatòriament i abandonar els seus llocs de vida a causa del canvi climàtic. Doncs la Declaració Universal de Drets Humans Emergents recull drets amb relació al medi ambient per evitar aquestes catàstrofes i evitar crisis de persones refugiades causades pel canvi climàtic.

A la Declaració Universal dels Drets Humans Emergents ens presenten 10 principis: 

 1. Principi de Seguretat Humana 
 2. Principi de no discriminació 
 3. Principi d’inclusió social 
 4. Principi de coherència 
 5. Principi d’horitzontalitat 
 6. Principi d’interdependència i multiculturalitat 
 7. Principi de gènere 
 8. Principi de participació política 
 9. Principi de responsabilitat solidària 
 10. Principi d’exigibilitat 

S'ha d'entendre la lluita dels Drets Humans de forma transversal, atenen tots els drets, ja que, tots estan connectats entre ells.

Revisió dels Drets Humans

És necessari una constant revisió de la Declaració Universal dels Drets Humans i de les actuacions de tots els poders dins d’un Estat estiguin actuant en àmbit més local o bé en àmbit nacional o bé supranacional per veure si realment estan donant compliment amb les seves actuacions a cadascun dels drets recollits en aquesta carta. 

La lluita a favor dels Drets Humans ha de ser constant, transversal i han d’intervenir tots els poders públics i hem d’intervenir totes les persones. Els drets de les dones també són Drets Humans i sempre els col·lectius més vulnerables són aquells que més perjudicats en sortim. 

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
 • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram