Els dies personals s'han de justificar o recuperar?

Durant el desenvolupament de la relació laboral pots necessitar un temps per gestionar determinats assumptes que requereixen que no vagis a la feina o deixis de prestar serveis a l’empresa. Per a poder fer això, pots necessitar gaudir del que s’anomenen “dies personals”.

Què són els dies personals?

Els dies personals (o dies d’assumptes propis) són aquells dies de permís on la treballadora pot faltar a la feina per motius personals.

S’ha de justificar l’absència a la feina?

Si es falta a la feina per motiu d’un dia personal, no existeix l’obligació de justificació. 

On estan regulats?

Els dies personals es regulen als convenis col·lectius o als contractes laborals, però no figura a l’Estatut de les Treballadores

Pots cercar el teu conveni col·lectiu aquí

Tothom té dret als dies personals?

No. Aquests dies no constitueixen un dret general per a totes les treballadores, llevat que així ho estableixi el conveni col·lectiu d’aplicació en cada cas o s’hagi pactat al contracte laboral. 

Són retribuïts?

Per norma general, els dies personals no són retribuïts i, per tant, es descomptaran de la nòmina, llevat que s’estableixi el contrari al conveni col·lectiu o contracte laboral.  

Els dies personals s’han de recuperar?

Com a regla general, són temps efectiu de treball com ha establert la jurisprudència. Per tant, no s’han de recuperar, ja que s’han d’incloure dins del còmput de la  jornada laboral mensual o anual.

De totes maneres, s’ha de veure que estableix el conveni col·lectiu d’aplicació al respecte. 

Quin és el procediment a seguir?

Dependrà del que estableixi el conveni col·lectiu. Hi ha convenis col·lectius que limiten el seu gaudi al nombre de treballadores, és  a dir, que estableixen un nombre màxim de treballadores que el poden gaudir alhora, o requereixen prèviament l’aprovació de l‘empresa. 

En tot cas, si es requereix aprovació per part de l’empresa i davant una negativa, no es va a treballar, aquesta absència esdevé injustificada i, per tant, pot ser motiu de sanció (d’acord amb el que marqui el conveni col·lectiu respecte al sistema de faltes i sancions). 

Com s’han de demanar els dies personals?

Sempre és recomanable sol·licitar-ho per escrit, llevat que la urgència ho impedeixi.

Si no gaudeixo dels dies personals, me’ls puc guardar per l’any vinent?

S’haurà de veure que estableix el conveni col·lectiu al respecte. Però en tot cas, llevat una menció explícita la regla general és que, i la majoria de convenis, els dies personals són anuals i, per tant, si no es gaudeixen durant l’any en el qual es generen, es perden. 

Si tens qualsevol dubte, sobre la teva situació laboral, pots contactar amb nosaltres a: bustia.avalot@catalunya.ugt.org i et resoldrem tots els teus dubtes!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram