Dismòrfia corporal i Zoom: un possible perill del teletreball?

La dismòrfia corporal cada vegada afecta més treballadores, especialment les que fan teletreball. L’augment de la utilització de les TIC en el món laboral, a banda de ser una eina que pot facilitar el desenvolupament de la feina, també pot comportar greus conseqüències per a la salut. 

Què és la dismòrfia corporal?

La dismòrfia corporal és un trastorn de salut mental que afecta l'autopercepció corporal.

La dismòrfia corporal pot canviar la manera en la qual ens veiem i percebem i pot provocar que no deixem de pensar i en "defectes" que causen una angoixa intensa que provoca un malestar i afecta la funcionalitat de la vida diària.

Com afecta la dismòrfia corporal en l’àmbit laboral?

L’augment de l’ús de plataformes online per treballar associades al teletreball i a l’augment de videotrucades i activitats digitals, ha provocat que moltes treballadores prestin més atenció a la seva imatge corporal i en alguns casos desenvolupi en un trastorn mental. És el que es coneix com a dismòrfia de Zoom”. 

Què és la "dism`òrfia per Zoom"?

La dismorfia de Zoom és la dismorfia corporal associada a la percepció de diversos defectes o d'una imatge diferent a causa de l'ús de les plataformes.

La majoria de les persones en general estàvem, de mitjana, acostumades a veure’s uns 3 o quatre cops al dia. Segons les expertes, però amb la proliferació de reunions per Zoom, Meet, Teams o qualsevol altra plataforma de videotrucada, aquest número s’ha disparat.

A aquest fenomen se li suma l’augment del nombre de selfies que es fa una persona de mitjana i la utilització de filtres per enbellir la imatge. Tota aquesta combinació fa que es pugui desencadenar una sèrie d’inseguretats arribant a malmetre el benestar personal. 

Més informació: Zoom Dysmorphia

Com afecta a les joves?

Les joves, que són la part de la població que fa més ús de les tecnologies i les xarxes socials i, per tant, la més exposada als possibles trastorns, com la dismòrfia corporal, que se’n poden derivar.  Tant és així que com alertes diversos estudis, les joves i adolescents comencen a mostrar una preocupant dependència emocional a diverses tecnologies com són el telèfon mòbil, ordinador, Internet o videojocs. Podem, doncs, com estableix l’informe TIC I JOVES. Reflexions i reptes per al treball educatiu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, agrupar les característiques dels usos de les noves tecnologies per part de les joves com: la hiperconnexió constant, el caràcter social i col·laboratiu dels consums comunicatius i la preeminència dels dispositius mòbils.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram