Mesures per a la reobertura centres educatius

La crisi sanitària, social i econòmica que estem vivint a nivell global, posa de manifest i evidència les mancances que té el nostre sistema educatiu i, des de l'Avalot, volem fer-nos ressò d'algunes propostes del Sector de l'Esenyament de la FeSP de la UGT de Catalunya per a abordar l'inici del pròxim curs 2020-2021. Mesures que doten als centres educatius i a les treballadores de l'ensenyament d'eines que els permeten fer front a les dificultats d'una situació tan excepcional.

Mesures en l’espai dels centres educatius i teletreball

 • Desenvolupar a cada centre un pla que permeti la modificació de les seves instal·lacions per poder flexibilitzar la capacitat i garantir el compliment de les recomanacions.
 • Flexibilització de les condicions de treball en cas d'haver de compatibilitzar la docència presencial i virtual.
 • El teletreball ha suposat un increment de dues hores de mitjana en la jornada laboral. En l'àmbit educatiu, aquesta situació s'ha vist agreujada per no existir regulació.
 • S’hauria de regular les condicions del teletreball i desconnexió digital, que ofereixi la creació d'un nou marc i l'aparició de nous reptes i perspectives per a abordar la docència.

Jornada lectiva de les professionals en Educació

El nombre d'hores d'ensenyament directe que el professorat ve dedicant a impartir classe al nostre país és major que la mitjana de l'OCDE i la UE23. Per afavorir l’ensenyament a distancia, seria necessària la reducció de la càrrega lectiva a 23 hores lectives en Educació Infantil i Primària i a 18 hores lectives en la resta d'etapes educatives, recuperant almenys els horaris del professorat previs a les retallades i completar totes les jornades parcials actuals, que són mostra de la precarietat que encara manté el nostre sistema educatiu.

Conciliació de la vida laboral, familiar i personal

La finalitat dels centres educatius, no és la conciliació de la vida laboral, familiar i personal, encara que siguin un important element conciliador. Tenir en compte únicament aquest enfocament és erroni i injust per a les treballadores de l'Educació. Han de ser les empreses i les Administracions Públiques les que garanteixin al conjunt de les persones treballadores les mesures de conciliació.

Recursos que s’han de facilitar pel Govern i les administracions educatives

 • El Govern i les administracions han de dotar de suficient finançament a l'educació per a augmentar tant els recursos materials i tecnològics, que permetin a l'alumnat i professorat disposar d'ordinadors, xarxes i plataformes.
 • Implementació de plataformes educatives eficaces i segures, i desenvolupament de continguts digitals.
 • Formació pel professorat en salut laboral i en continguts digitals i metodologies d'ensenyament a distància.
 • Utilitzar els centres col·laboradors en l’adquisició de competències TIC (ACTIC) per a capacitar digitalment les famílies.

El Departament ha de divulgar els tutorials i cursos telemàtics en obert existent, dotar dels dispositius presencials per a que en cada localitat on hi hagi un centre col·laborador les persones puguin adquirir les capacitats digitals mínimes. Entenem que si és necessari caldrà posar a disposició les escoles d’adults per alfabetitzar digitalment la població.

Nous professionals als centres educatius

Han de ser els centres educatius els qui estableixin les seves necessitats de personal i les seves prioritats per a optimitzar recursos.

 • Per a afrontar amb garanties el pròxim curs serà necessari un augment de les plantilles docents i personal de suport educatiu.
 • Incorporació d'altres perfils professionals (inclòs professional sanitari, auxiliar de clínica).
 • Reforçament dels serveis d'orientació per a atendre les necessitats emocionals de la comunitat educativa, especialment de l'alumnat.

Revisió dels continguts d’aprenentatge: l’escletxa digital

 • L’escletxa digital continua expandint-se, a mesura que els estudiants en sectors vulnerables continuen quedant-se enrere en el seu aprenentatge.
 • Cal revisar els continguts d'aprenentatge per a elaborar un currículum més flexible, que amplií les possibilitats d'aprenentatge de l'alumnat, introduir noves metodologies, nous coneixements, organitzar nous temps i objectius.
 • Ampliació dels espais destinats a les classes en els centres, podent utilitzar altres espais dels centres destinats a altres activitats com la biblioteca, el gimnàs o els espais exteriors.
 • Creació d'un xec digital que asseguri la connectivitat i redueixi la desigualtat.

Finalment, garantir els àpats durant tot l’any acadèmic a l’alumnat vulnerable, col·laborant amb els serveis socials dels municipis. Cal combatre la pobresa infantil des de l’escola.

Aquestes són algunes de les mesures que reclamem per a la reobertura dels centres educatius, podeu obtenir més informació aquí.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
 • dd/mm/aaaa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

❗QUÈ PUC FER SI TINC DUBTES SOBRE LA QUITANÇA?

💡La quitança o "finiquito" és el document de liquidació on es reflecteixen els conceptes que queden pendents.
🤔Alguna vegada no has estat d’acord amb la quitança?
T’expliquem que fer en aquests casos!👇
Obrim fil!🧵
#FAQSlaborals

🔴7 d’Octubre, Dia Mundial del Treball Digne.✊

👉La UGT ens mobilitzem sota el lema “Justícia Salarial” a les 12h, davant de Foment del Treball a Barcelona, i a la resta de territoris‼️👇
#Salarioconflicte

ℹ️ https://www.ugt.cat/7-doctubre-dia-mundial-del-treball-digne-la-ugt-ens-mobilitzem-sota-el-lema-justicia-salarial/

🕘És freqüent que l’empresa ens demani fer més hores de les establertes a la nostra jornada.
👀És important no confondre les hores complementàries amb les extraordinàries.

T'expliquem el que has de saber de les hores complementàries!👉https://avalot.cat/hores-complementaries/

🤱 La prestació per risc durant la lactància és una prestació econòmica que pretén protegir la treballadora (i la criatura) davant una situació de risc en la realització de la seva feina.

👀 T’expliquem el que has de saber sobre aquesta prestació!👉 https://avalot.cat/prestacio-risc-lactancia/

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram