ERTO per causes organitzatives, tècniques, econòmiques i de producció

L’ERTO per causes organitzatives és un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació, que s'ha implementat massivament durant la COVID-19 amb intenció de protegir l’ocupació.

Depenent de si l’empresa es troba en situació de risc imminent per la situació sobrevinguda de la Covid-19 o si l’empresa no pot assumir les pèrdues a nivell (econòmic, tècniques etc.) ens trobarem amb 2 tipus d’ERTO: 

Diferència entre modalitats d'ERTO

ERTO per força major: A causa de la Covid-19 moltes empreses s’han vist obligades a paralitzar l’activitat laboral. Així doncs, han hagut de tancar l’establiment total o parcialment o bé realitzar reduccions de jornades laborals. Aquí trobaràs tota la informació sobre els ERTO per força major.

ERTO per causes organitzatives, tècniques, econòmiques i de producció: L’Empresa no està obligada a paralitzar l’activitat a causa de la Covid-19, però sí que ha impactat negativament a l’activitat. Aquests ERTOs també poden originar-se com a continuïtat de l’ERTO causat per força major en cas que l’empresa no recuperi la seva activitat normal o s’hagi vist seriosament afectada per l’ERTO per força major. 

L’ERTO per causes organitzatives, tècniques, econòmiques i de producció

(Article 47 Estatut Treballadors)

Quan l’empresa concorri amb alguna d’aquestes causes i estigui degudament justificat i motivat podrà procedir a la suspensió dels contractes de treball o bé a la reducció de la jornada laboral. Així doncs, moltes empreses han hagut de suspendre contractes de treball o bé reduir la jornada laboral de les treballadores al·legant causes organitzatives, tècniques, econòmiques i de producció per la situació ocasionada per la Covid-19. 

La tramitació d'aquests expedients podrà iniciar-se mentre estigui vigent un  ERTO per força major.  

Quan l'ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció s'iniciï després de la finalització d'un ERTO per força major, la data d'efectes d'aquell es retrotraurà a la data de finalització d'aquest. 

La prestació d’atur a causa de l’ERTO per causes organitzatives, tècniques, econòmiques i de producció

  • Qui tenim dret com a beneficiàries? 

Tenim dret com a beneficiàries de la prestació totes les treballadores afectades per la mesura malgrat no complir amb el temps mínim establert de cotització. És a dir, de dotze mesos dins dels sis anys immediatament anteriors a la sol·licitud.  

  • Fins quan dura la prestació? 

Serem beneficiàries de la prestació fins que finalitzi la suspensió del contracte de treball o bé fins que finalitzi la reducció de jornada, ambdues situacions ocasionades arran de l’ERTO al qual l’empresa o l’entitat m’ha inclòs. 

  • Qui gestiona la prestació? 

Ho gestionen les empreses i/o entitats, sols que les treballadores afectades els hi haurem de facilitar tota aquella documentació necessària per a gestionar la sol·licitud. 

Les treballadores fixes discontinues i l’ERTO per causes organitzatives, tècniques, econòmiques i de producció

- Els treballs de fixes discontinues, que es repeteixin en dates certes, que es trobin en període d'inactivitat productiva, i per tant, a l'espera de l'arribada de la data en la qual procediria la seva crida i reincorporació, podran beneficiar-se de l’ERTO.

- Les  treballadores que, sense estar en la situació de l'apartat anterior, vegin interrompuda la seva prestació de serveis a conseqüència de l'impacte de la COVID-19, i a conseqüència d'això passin a ser beneficiàries de la prestació per desocupació, podran tornar a percebre-la, amb un límit màxim de 90 dies, quan tornin a trobar-se en situació legal de desocupació

Mesures que ha d’adoptar l’empresa i/o entitat per a mantenir l’ocupació

  • Mantenir l’ocupació un període mínim de sis mesos a comptar des de la data que es reactivi l’activitat. 
  • Ens afecta a les treballadores incloses en un ERTO.
  • Excepció: empreses en les quals concorri risc de concurs de creditors tal com s’indica a l’article 5.2 de la Llei 22/2003, de 9 de juliol. 
  • Excepcions: (1) Acomiadament disciplinari declarat com a procedent, (2) dimissió, (3) mort, (4) jubilació, (5)Incapacitat Permanent Total, Absoluta o Gran Invalidesa, (6) fi d’avís de les persones amb contracte fix-discontinu (quan aquest no impliqui un acomiadament sinó una interrupció de contracte). 

Excepció dels contractes temporals: Quan expiri el temps de duració del contracte temporal en cas que aquesta sigui inferior a sis mesos o bé quan expiri l’obra o servei també en cas que aquesta sigui inferior a sis mesos o quan no pugui realitzar-se de forma immediata l’activitat que seria objecte de la contractació.

Si vols fer-nos alguna consulta relacionada amb l'ERTO o qualsevol tema laboral, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través d'aquest formulari!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

❗QUÈ PUC FER SI M’ACOMIADEN DURANT EL PERÍODE DE PROVA?
📢Tots els contractes estableixen un període on tant la treballadora com l’empresa proven si és fructífera la relació laboral.
👀Però què passa si t’acomiaden?
T’ho expliquem!👇
Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

👩🏻Marina Ginestà va ser una periodista, escriptora, intèrpret i militant antifeixista catalana.

📸Va ser coneguda per la fotografia icònica de Hans Gutmann de la Guerra Civil Espanyola de la miliciana a Barcelona quan tenia 17 anys.

T’expliquem més!👉https://avalot.cat/marina-ginesta/

🤔L’empresa pot decidir traslladar les treballadores a un altre centre de treball.

📢Aquesta decisió pot comportar un perjudici en la conciliació entre la vida personal i laboral.

T’expliquem qué pots fer davant un cas de mobilitat geogràfica! 👉https://avalot.cat/mobilitat-geografica-trasllat-centre-treball/

✊🏾 Demà ens trobarem a la manifestació per donar suport al poble iranià sota el lema #Donavidallibertat!

Consulta el manifest aquí➡️ https://www.lafede.cat/wp-content/uploads/2023/01/Manifest-21G-final.pdf
#21GDonaVidaLlibertat

❗️QUÈ PUC FER SI SE M’HA ACABAT EL CONTRACTE DE LA CAMPANYA DE NADAL?
📢Finalitzat el Nadal si se t’acaba el contracte, has de fer una sèrie de gestions per posar en marxa de nou el procés de recerca de feina.
T’expliquem que has de fer!👇
Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram