ERTO per causes organitzatives, tècniques, econòmiques i de producció

L’ERTO per causes organitzatives és un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació, que s'ha implementat massivament durant la COVID-19 amb intenció de protegir l’ocupació.

Depenent de si l’empresa es troba en situació de risc imminent per la situació sobrevinguda de la Covid-19 o si l’empresa no pot assumir les pèrdues a nivell (econòmic, tècniques etc.) ens trobarem amb 2 tipus d’ERTO: 

Diferència entre modalitats d'ERTO

ERTO per força major: A causa de la Covid-19 moltes empreses s’han vist obligades a paralitzar l’activitat laboral. Així doncs, han hagut de tancar l’establiment total o parcialment o bé realitzar reduccions de jornades laborals. Aquí trobaràs tota la informació sobre els ERTO per força major.

ERTO per causes organitzatives, tècniques, econòmiques i de producció: L’Empresa no està obligada a paralitzar l’activitat a causa de la Covid-19, però sí que ha impactat negativament a l’activitat. Aquests ERTOs també poden originar-se com a continuïtat de l’ERTO causat per força major en cas que l’empresa no recuperi la seva activitat normal o s’hagi vist seriosament afectada per l’ERTO per força major. 

L’ERTO per causes organitzatives, tècniques, econòmiques i de producció

(Article 47 Estatut Treballadors)

Quan l’empresa concorri amb alguna d’aquestes causes i estigui degudament justificat i motivat podrà procedir a la suspensió dels contractes de treball o bé a la reducció de la jornada laboral. Així doncs, moltes empreses han hagut de suspendre contractes de treball o bé reduir la jornada laboral de les treballadores al·legant causes organitzatives, tècniques, econòmiques i de producció per la situació ocasionada per la Covid-19. 

La tramitació d'aquests expedients podrà iniciar-se mentre estigui vigent un  ERTO per força major.  

Quan l'ERTO per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció s'iniciï després de la finalització d'un ERTO per força major, la data d'efectes d'aquell es retrotraurà a la data de finalització d'aquest. 

La prestació d’atur a causa de l’ERTO per causes organitzatives, tècniques, econòmiques i de producció

  • Qui tenim dret com a beneficiàries? 

Tenim dret com a beneficiàries de la prestació totes les treballadores afectades per la mesura malgrat no complir amb el temps mínim establert de cotització. És a dir, de dotze mesos dins dels sis anys immediatament anteriors a la sol·licitud.  

  • Fins quan dura la prestació? 

Serem beneficiàries de la prestació fins que finalitzi la suspensió del contracte de treball o bé fins que finalitzi la reducció de jornada, ambdues situacions ocasionades arran de l’ERTO al qual l’empresa o l’entitat m’ha inclòs. 

  • Qui gestiona la prestació? 

Ho gestionen les empreses i/o entitats, sols que les treballadores afectades els hi haurem de facilitar tota aquella documentació necessària per a gestionar la sol·licitud. 

Les treballadores fixes discontinues i l’ERTO per causes organitzatives, tècniques, econòmiques i de producció

- Els treballs de fixes discontinues, que es repeteixin en dates certes, que es trobin en període d'inactivitat productiva, i per tant, a l'espera de l'arribada de la data en la qual procediria la seva crida i reincorporació, podran beneficiar-se de l’ERTO.

- Les  treballadores que, sense estar en la situació de l'apartat anterior, vegin interrompuda la seva prestació de serveis a conseqüència de l'impacte de la COVID-19, i a conseqüència d'això passin a ser beneficiàries de la prestació per desocupació, podran tornar a percebre-la, amb un límit màxim de 90 dies, quan tornin a trobar-se en situació legal de desocupació

Mesures que ha d’adoptar l’empresa i/o entitat per a mantenir l’ocupació

  • Mantenir l’ocupació un període mínim de sis mesos a comptar des de la data que es reactivi l’activitat. 
  • Ens afecta a les treballadores incloses en un ERTO.
  • Excepció: empreses en les quals concorri risc de concurs de creditors tal com s’indica a l’article 5.2 de la Llei 22/2003, de 9 de juliol. 
  • Excepcions: (1) Acomiadament disciplinari declarat com a procedent, (2) dimissió, (3) mort, (4) jubilació, (5)Incapacitat Permanent Total, Absoluta o Gran Invalidesa, (6) fi d’avís de les persones amb contracte fix-discontinu (quan aquest no impliqui un acomiadament sinó una interrupció de contracte). 

Excepció dels contractes temporals: Quan expiri el temps de duració del contracte temporal en cas que aquesta sigui inferior a sis mesos o bé quan expiri l’obra o servei també en cas que aquesta sigui inferior a sis mesos o quan no pugui realitzar-se de forma immediata l’activitat que seria objecte de la contractació.

Si vols fer-nos alguna consulta relacionada amb l'ERTO o qualsevol tema laboral, pots posar-te en contacte amb nosaltres a través d'aquest formulari!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram