Des del passat setembre Catalunya compta amb una Llei que regula i modera els preus dels lloguers. En aquest article t'expliquem el contingut de la llei, els seus efectes i el nostre posicionament al respecte.
Es tracta de la llei 11/2020, del 18 de setembre, de mesures urgents en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge.
La llei té com a finalitat contenir i moderar el preu del lloguer en determinades zones que, per les seves característiques, no garanteixen tenir habitatges de lloguer a un preu accessible, de manera que s’obstaculitza l’accés a tota la població.
Aquesta llei regula el preu dels contractes de lloguer de residència permanent per a les persones llogateres, sempre que l'habitatge es trobi en una àrea declarada amb mercat d'habitatge tens.
S'aplica en:
No s'aplica en:
Si l'habitatge no ha estat llogat abans, el preu del contracte de lloguer haurà d'estar per sota de l'índex de referència.
Si l'habitatge ha estat llogat en els darrers cinc anys, haurà d'estar per sota de l'índex de referència i a més el preu no podrà superar al pactat en l'anterior contracte.
Excepció: si el contracte de lloguer anterior tenia un preu molt baix perquè existia una relació de parentiu entre l'arrendadora i l'arrendatària, el preu del nou contracte sí pot superar l'anterior, però sempre respectant l'índex de referència.
L'índex de referència d'un habitatge marca el preu mitjà dels habitatges similars en una zona determinada. Aquest índex el determina el Departament de Territori i Sostenibilitat a partir de les fiances dipositades a l’Incasòl (Institut Català del Sòl)
Pots consultar aquí l'índex de referència del teu habitatge.
Només et podran actualitzar el preu si s'ha acordat al contracte signat. En cap cas aquest augment pot ser superior al de l'IPC interanual.
Aquesta llei no s'aplica en contractes en vigor, però si estàs pagant un preu superior al que marca la nova regulació, pots negociar un nou contracte amb una renda més baixa.
Trobaràs més informació sobre la regulació en aquesta Guia de la Generalitat de Catalunya.
Després de sis mesos de regulació, les dades publicades per l'Agència de l’Habitatge de Catalunya per al primer trimestre de 2021 constaten que la regulació està funcionant positivament:
Les dades oficials contradiuen les opinions catastrofistes dels lobbies immobiliaris, que alertaven que la regulació del preu del lloguer enfonsaria el mercat. La regulació dels lloguers està demostrant ser una mesura eficient per a protegir a les llogateres i facilitar l'accés a un habitatge digne.
En un moment d'emergència habitacional, amb el dret a l'habitatge tan compromès i el jovent amb tants problemes per a poder emancipar-nos, aquesta llei és imprescindible per a facilitar l'accés a un habitatge digne a moltes joves que sense regulació i amb més especulació ho tindríem impossible.
Des de l'Avalot volem declarar la nostra ferma defensa a la regulació i exigir que el Govern de l'estat espanyol respecti la seva aprovació.
#LaRegulacióNoEsToca