Des d'avui, 11 de novembre, les dones treballem gratis fins al 31 de desembre. Això són un total de 51 dies de sou que deixem de percebre.
Treballem gratis a conseqüència de la bretxa salarial.
Segons la font Eurostat, la bretxa salarial a l'estat espanyol és del 14%, el que suposa que durant 51 dies a l'any les treballadores no percebem cap remuneració per la nostra feina.
Des de l'any passat hem reduït aquesta bretxa en 4 dies, però per aconseguir la igualtat salarial plena encara falta molt. Segons les dades de la Confederació Europea de Sindicats, els salaris entre dones i homes no s'equipararan a l'estat espanyol fins a l'any 2046.
Trobaràs aquí més informació sobre la bretxa salarial.
La COVID-19 ha evidenciat encara més a la injustícia que suposa la bretxa salarial, ja que ha visibilitzat als sectors més feminitzats que han estat en primera línia de foc de la pandèmia amb salaris baixos i condicions molt més precàries que les dels companys homes.
Calen mesures contundents que posin fi a la infravaloració del treball de les dones, especialment la feina de cures i de neteja, que tan important han estat sempre i encara més durant aquesta pandèmia.
És important recordar que, des de l'aprovació de l'Acord per al desenvolupament de la igualtat efectiva en el treball, les empreses tenen l'obligació de comptar amb un registre salarial, que ha de detallar-se per categories professionals i recollir tant el sou base, com els complements i les percepcions extrasalarials.
A més, la llei estableix que les empreses de més de 50 treballadores, tenen l'obligació de tenir un pla d'igualtat que ha d'incloure una auditoria retributiva.
Per acabar amb la bretxa salarial és vital reforçar la inspecció de treball, per controlar que des de les empreses s'apliqui la legislació vigent.
Però també sabem que amb això no hi ha prou i que per erradicar la bretxa salarial, calen canvis profunds en el sistema heteropatriarcal i capitalista. Alguns exemples:
Si t'interessa el tema, pots visitar aquest informe.