A partir d'avui les dones treballem gratis

Des d'avui, 11 de novembre, les dones treballem gratis fins al 31 de desembre. Això són un total de 51 dies de sou que deixem de percebre.

Per què les dones treballem gratis?

Treballem gratis a conseqüència de la bretxa salarial.

Segons la font Eurostat, la bretxa salarial a l'estat espanyol és del 14%, el que suposa que durant 51 dies a l'any les treballadores no percebem cap remuneració per la nostra feina.

Des de l'any passat hem reduït aquesta bretxa en 4 dies, però per aconseguir la igualtat salarial plena encara falta molt. Segons les dades de la Confederació Europea de Sindicats, els salaris entre dones i homes no s'equipararan a l'estat espanyol fins a l'any 2046.

Què és la bretxa salarial?

  • És l'indicador de desigualtat entre els salaris de les dones i dels homes.
  • Es dóna a conseqüència de la desigualtat retributiva: és la retribució que les dones perceben de menys respecte als homes.
  • El principi d'igualtat redistributiva és el dret a que dones i homes rebin una remuneració igual per un treball d'igual valor, assolint així l'equitat salarial.

Trobaràs aquí més informació sobre la bretxa salarial. 

La bretxa i la COVID-19

La COVID-19 ha evidenciat encara més a la injustícia que suposa la bretxa salarial, ja que ha visibilitzat als sectors més feminitzats que han estat en primera línia de foc de la pandèmia amb salaris baixos i condicions molt més precàries que les dels companys homes.

Calen mesures contundents que posin fi a la infravaloració del treball de les dones, especialment la feina de cures i de neteja, que tan important han estat sempre i encara més durant aquesta pandèmia.

Les obligacions de les empreses

És important recordar que, des de l'aprovació de l'Acord per al desenvolupament de la igualtat efectiva en el treball, les empreses tenen l'obligació de comptar amb un registre salarial, que ha de detallar-se per categories professionals i recollir tant el sou base, com els complements i les percepcions extrasalarials.

A més, la llei estableix que les empreses de més de 50 treballadores, tenen l'obligació de tenir un pla d'igualtat que ha d'incloure una auditoria retributiva.

Què reclamem?

Per acabar amb la bretxa salarial és vital reforçar la inspecció de treball, per controlar que des de les empreses s'apliqui la legislació vigent.

Però també sabem que amb això no hi ha prou i que per erradicar la bretxa salarial, calen canvis profunds en el sistema heteropatriarcal i capitalista. Alguns exemples:

  • Trencar amb els rols de gènere i els estereotips: a l'escola, a la família i a la feina.
  • Donar més valor a les feines de cura i atenció sense les quals no seria possible mantenir la resta de sectors.
  • Obligar a les empreses a valorar els llocs de treball sota el principi de treball d'igual valor.
  • Millorar les condicions dels sectors més feminitzats.
  • Reconèixer amb complements salarials capacitats que en l'actualitat no són valorades.

FEM-NOS FORTES!

Si t'interessa el tema, pots visitar aquest informe.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram