Feminització de la pobresa: factors de risc

La feminització de la pobresa és un problema real, també a Catalunya. La divisió sexual del treball, les dificultats d’accés al mercat de treball i les dificultats de promoció dins de les empreses no garanteixen a les dones una estabilitat laboral ni unes condicions laborals dignes.

Dones en risc de pobresa a Catalunya

Tot i que en diferents graus, a tot el món, dones i nenes estan molt més exposades a la pobresa i l’exclusió social que els homes. Troben molt més dificultats en l’accés a recursos bàsics com poden ser la sanitat, l’educació, l’ocupació de qualitat o les prestacions públiques.

  • La taxa de risc de pobresa de les dones a Catalunya és del 24,1%, sis punts percentuals per sobre de la dels homes, que se situa en el 18,4%.
  • La bretxa de la taxa de pobresa entre dones i homes ha augmentat 7,6 punts des de 2013. 
  • A Catalunya, la dificultat per arribar a fi de mes és més significativa en les dones que en els homes. Un 55,1% de les dones té dificultats per arribar a final de mes mentre que els homes es troben en un 50,3%.
  • La pobresa severa de les dones creix i passa del 5 al 6,5%.
  • Les dones menors de 18 anys tenen una taxa de risc a la pobresa de 33,8% mentre que la dels homes és de 10 punts menys de diferència (23,8%).
  • La diferència més gran en el risc de pobresa es troba entre les persones de més de 65 anys, on les dones grans representen el 24,6% i els homes grans el 12,1%. 12,5 punts de diferència entre ambdós gèneres. 

Totes aquestes dades les pots consultar en aquest informe.

Parcialitat i temporalitat

Les dades ens indiquen que 7 de cada 10 contractes a temps parcial estan signats per dones. A més, segons les enquestes, el motiu de fer servir aquesta modalitat de contractació entre el 63,6% de les dones és la necessitat de tenir cura de persones dependents.

En els darrers anys també han crescut el nombre de dones que signen contractes de durada temporal, que és més alt que el nombre d’homes en la mateixa modalitat contractual. 

Això ens empeny a rebre salaris més baixos i a patir un grau d’inestabilitat econòmica més alt, la qual cosa les fa subjectes i dependents econòmicament d'altres persones.

Aquesta dependència sigui a una altra persona o bé d'ajuts de les administracions públiques ja els hi fa endarrerir el seu projecte vital i la seva autonomia i així amb el seu empoderament com una arma clau per lluitar contra el patriarcat. 

La feminització de la pobresa pot acabar derivant situacions de risc d’exclusió social i en cas que aquesta situació sigui prolongada en el temps pot acabar amb el desemparament de la dona.

T'interessa: La bretxa salarial no és el que pensaves

Què podem fer per trencar amb la feminització de la pobresa?

  • Trencar amb els estereotips i assignació de rols de gènere: a l’escola, la família, a la feina i a la societat en general. 
  • Garantir la igualtat d’oportunitats en l’accés als recursos bàsics: educació, sanitat, ocupació de qualitat, prestacions, etc.
  • Valorar i dignificar els sectors més feminitzats, perquè es produeixi una equitat retributiva i millorin les condicions laborals generals.
  • Fomentar programes d’emprenedoria social destinats a dones per combatre la segregació ocupacional. 
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram