Fakenews: saps detectar la desinformació?

Què són les fakenews?

En l’era digital en el qual vivim, no parem de rebre inputs externs amb moltes informacions. Algunes d’elles esdevenen essencials pel nostre dia a dia, o bé ens fan riure, ens entretenen, ens informen, etc. No totes elles però, són certes ni provades, sinó que ens arriben també moltes notícies falses, això són les fakenews. 

Les fakenews són continguts falsos que es difonen de manera interessada per interessos diversos, alguns només persegueixen la burla, però també n’hi ha amb objectius polítics, econòmics o fins i tot delictius (tan sols busquen accés al teu ordinador o smartphone).

Com les pots identificar?

  1. Mira quan s’ha publicat, ja que si es tracta una notícia antiga és molt probable que deixi de ser verídica en l’actualitat. Molts continguts poden ser reutilitzats amb finalitats diferents a les que es van publicar en el seu moment. 
  2. Investiga la font, així com l’autora de la notícia en qüestió per a saber si són o no de la teva confiança. Sobretot, desconfia de les captures de pantalla on no hi consta cap d’aquesta informació o, en cas de constar-hi, són les més fàcils de falsejar, ja que només cal adjuntar-hi el logotip d’un mitjà reconegut. 
  3. No et quedis només amb el titular, has de llegir tota la notícia. Que una frase curta ens sorprengui, ens impacti i ens sembli creïble és fàcil, però darrere hi ha d’haver el text que fonamenti aquest titular i, per sentit comú, podràs esbrinar fàcilment si és coherent.
  4. Busca faltes d’ortografia o errors en el text, també mira’t bé la imatge, com fotografies pixelades o que semblin retocades. 
  5. Comprova quin lèxic és utilitzat, si et crida l’atenció per les seves formes, és que probablement no ho ha escrit una professional, que sempre té molta cura del llenguatge que utilitza. A més, es solen citar fonts i adjuntar enllaços a documents oficials per tal de donar credibilitat a la seva notícia.
  6. Busca altres dades que recolzin la informació que aporta la notícia en qüestió. Davant una notícia colpidora, no només una sola persona publicarà sobre el tema, sinó que se’n farà ressò a un nivell més elevat. Si no en trobes més informació, el més probable és que no hagi passat. 

RECORDA! Cal tenir cura de la informació que compartim i assegurar-nos que és verídica per no contribuir a la difusió de notícies falses. Sigues crítica amb allò que llegeixes a les xarxes!

Al nostre web trobaràs informació 100% verídica de tot el relacionat amb el món laboral.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram