Fakenews: saps detectar la desinformació?

Què són les fakenews?

En l’era digital en el qual vivim, no parem de rebre inputs externs amb moltes informacions. Algunes d’elles esdevenen essencials pel nostre dia a dia, o bé ens fan riure, ens entretenen, ens informen, etc. No totes elles però, són certes ni provades, sinó que ens arriben també moltes notícies falses, això són les fakenews. 

Les fakenews són continguts falsos que es difonen de manera interessada per interessos diversos, alguns només persegueixen la burla, però també n’hi ha amb objectius polítics, econòmics o fins i tot delictius (tan sols busquen accés al teu ordinador o smartphone).

Com les pots identificar?

  1. Mira quan s’ha publicat, ja que si es tracta una notícia antiga és molt probable que deixi de ser verídica en l’actualitat. Molts continguts poden ser reutilitzats amb finalitats diferents a les que es van publicar en el seu moment. 
  2. Investiga la font, així com l’autora de la notícia en qüestió per a saber si són o no de la teva confiança. Sobretot, desconfia de les captures de pantalla on no hi consta cap d’aquesta informació o, en cas de constar-hi, són les més fàcils de falsejar, ja que només cal adjuntar-hi el logotip d’un mitjà reconegut. 
  3. No et quedis només amb el titular, has de llegir tota la notícia. Que una frase curta ens sorprengui, ens impacti i ens sembli creïble és fàcil, però darrere hi ha d’haver el text que fonamenti aquest titular i, per sentit comú, podràs esbrinar fàcilment si és coherent.
  4. Busca faltes d’ortografia o errors en el text, també mira’t bé la imatge, com fotografies pixelades o que semblin retocades. 
  5. Comprova quin lèxic és utilitzat, si et crida l’atenció per les seves formes, és que probablement no ho ha escrit una professional, que sempre té molta cura del llenguatge que utilitza. A més, es solen citar fonts i adjuntar enllaços a documents oficials per tal de donar credibilitat a la seva notícia.
  6. Busca altres dades que recolzin la informació que aporta la notícia en qüestió. Davant una notícia colpidora, no només una sola persona publicarà sobre el tema, sinó que se’n farà ressò a un nivell més elevat. Si no en trobes més informació, el més probable és que no hagi passat. 

RECORDA! Cal tenir cura de la informació que compartim i assegurar-nos que és verídica per no contribuir a la difusió de notícies falses. Sigues crítica amb allò que llegeixes a les xarxes!

Al nostre web trobaràs informació 100% verídica de tot el relacionat amb el món laboral.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

📢Les vacances són un dret fonamental de totes les treballadores.

❗️Però què passa si tens un contracte a temps parcial?

T’ho expliquem aquí! 👉https://avalot.cat/vacances-temps-parcial/

❗️El 17 de maig és el dia internacional contra la LGTBI-fòbia.

📢El 17 de maig del 1990 l'OMS va eliminar l'homosexualitat del llistat de malalties mentals.

⚠️Aquest dia té com a objectiu denunciar les discriminacions.

T'expliquem més sobre el tema!👉https://avalot.cat/lgtbi-fobia/

❗️QUÈ PUC FER SI L’EMPRESA NO PAGA LES MEVES COTITZACIONS A LA SEGURETAT SOCIAL?

⚠️L’obligació de cotitzar neix des del moment en què s’inicia l’activitat laboral.

T’expliquem que has de fer en el cas que l’empresa no compleixi aquesta obligació! 👇

Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

La reforma de la llei de l'avortament ha causat aquests dies més rebombori de l'esperat per un tema en concret: la baixa laboral per una regla dolorosa🩸

📢Des de l'Avalot, com a sindicat feminista, ens posicionem a favor d'aquesta mesura 👉 https://avalot.cat/posicionament-sobre-la-baixa-laboral-a-causa-de-la-regla-dolorosa/

Obrim 🧵👇

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram