Treballadores autònomes: mesures i ajuts aprovats

La situació d’excepcionalitat ocasionada per la covid-19 ha generat conseqüències devastadores per l‘economia en general, però un col·lectiu que es veu clarament perjudicat és el de les treballadores autònomes

En concret, es calcula segons el ministre de Inclusión, Seguretat Social i Migracions,  que unes 500.000 autònomes han hagut de tancar el seu negoci a causa de la crisi de la covid-19. 

El Govern espanyol ha proposat una sèrie de mesures adreçades específicament per aquest col·lectiu amb l’objectiu de minimitzar els efectes negatius que aquesta crisi els pugui ocasionar.

Mesures aprovades

 • L’ampliació del límit de deute del ICO per augmentar les línies de finançament per les empreses, especialment per les pimes i autònomes.
 • Creació excepcional d’una línia de cobertura asseguradora durant 6 mesos per pimes que estiguin en procés d’internacionalització i que es trobi amb problemes de liquiditat degut a la crisi pel covid-19.
 • Suspensió dels terminis de pagament d’impostos (IVA, IRPF i Impost de Societats sempre que  la facturació sigui inferior a 600.000 euros) fins el 20 de maig de 2020.
 • Moratòria del pagament del deute hipotecari per autònomes que hagin patit una pèrdua significativa dels seus ingressos o de les vendes. Durant la moratòria no es generaran interessos.
 • Prestació extraordinària per cessament d'activitat: per les autònomes que hagin vist reduïda la seva facturació en un 75% respecte a la mitjana mensual del semestre anterior. La quantitat a percebre serà del 70% de la base reguladora i serà incompatible amb una altra prestació de la Seguretat Social. 

Mentre es percebi aquesta prestació la persona autònoma no cal que efectuï la baixa del règim RETA i tindrà la duració d’un mes (pot ser prorrogable fins que acabi el període d’estat d’alarma).

 • Exoneració per a les empreses que hagin realitzat un ERTO a causa de la covid-19 de les quotes a la Seguretat Social de les treballadores afectades.
 • Possibilitat de rescat els plans de pensions privats com a via per obtenir liquiditat. 
 • Consideració excepcional com a situació assimilada a l’accident de treball dels períodes de confinament o contagi de les persones treballadores com conseqüència del virus COVID-19. Per tant, es percebrà el 75% de la base de cotització. 

Ajut econòmic

La Generalitat de Catalunya també ha aprovat un ajut d'entre 100 i 2.000 euros per les autònomes que acreditin la reducció de la seva facturació a causa del covid-19 i sempre que figurin d'alta en les activitats que les autoritats sanitàries han decretat el tancament i no disposin d'altres fonts alternatives d'ingressos. Es tracta d’un ajut que funciona pel procediment de concurrència competitiva fins l’exhauriment de la partida pressupostària destinada a aquesta finalitat i serà incompatible amb un altre ajut destinat a la mateixa finalitat. 

Els requisits per poder optar-hi són els següents:

 • Tenir domicili fiscal a Catalunya.
 • Alta al règim especial de treballadores autònomes de la Seguretat Social (RETA).
 • Documentació de les pèrdues econòmiques mitjançant la presentació de documentació oficial.

Recorda que si tens dubtes sobre la teva situació com a autònoma pots contactar-nos i resoldrem tots els teus dubtes! Al nostre blog trobaràs informació laboral actualitzada i totes les mesures aprovades durant l'estat d'alarma.

Última actualització: 16/04/2020

DESCARREGA’T LA GUIA JOVE DE SUPERVIVÈNCIA AL MÓN LABORAL

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!
LA VULL

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

🗓 El calendari laboral de l'empresa és la planificació anual que, juntament amb la jornada laboral, estableix el temps de treball de les treballadores 🕒

🧐 Saps qui l'elabora i què ha de constar?

Tota la info aquí! 👌🏼 https://avalot.cat/calendari-laboral-empresa/

La pandèmia ha demostrat "com Barcelona depenia excessivament del turisme i com es va esfondrar bona part del sistema productiu de la ciutat", segons @antroperplejo. La contracimera per reclamar un canvi del model turístic es fa avui i demà a la ciutat https://www.publico.es/public/decreixement-turistic-contracimera-per-demanar-canvi-model-turistic.html?utm_medium=Public&utm_source=Twitter#Echobox=1635186079

😐Alguna vegada t'has trobat amb un conflicte laboral a la feina que no saps com solucionar?

Volem donar-te les eines perquè puguis fer-ho! 👉 https://avalot.cat/projecte-apoderat/

Cinc preguntes clau per entendre què és la violència econòmica i perquè demanen tipificar-la com a masclista

Parlem amb Esther Costa de @CollectiuRonda i @marisaiuris de @FemiNovembre @caladona

✍️@emmpons https://www.publico.es/public/cinc-preguntes-clau-per-entendre-violencia-economica-i-perque-demanen-tipificar-com-masclista.html

🗞️"Els esforços que fan les joves per millorar la seva formació no es corresponen amb les condicions que afronten per fer el salt al treball" 👉 https://diarieducacio.cat/educaciolocal/2021/10/22/assegurar-el-futur-professional-dels-joves/ @DiariEducacio

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram