La gran majoria dels contractes han de formalitzar-se per escrit, però existeixen certes excepcions en les quals els contractes verbals són una possibilitat. Aquí responem a les preguntes més habituals.
Els contractes verbals són aquells contractes laborals que no se signen per escrit sinó que s’acorden de paraula.
Aquesta tipologia de contracte la trobem regulada a l’article 8 de l’Estatut de les Treballadores.
Sí. Els contractes verbals són legals tot i que representen l’excepció, ja que la immensa majoria dels contractes laborals són escrits.
El principal inconvenient dels contractes verbals és la incertesa que provoca, per això, la gran majoria de contractes són per escrit per deixar constància de l’acord individual de treball que estableixen la treballadora i l’empresa. Per això, sempre és millor que el contracte sigui per escrit (també és importat tenir-ne una còpia).
La llei estableix un seguit de contractes que no poden mai ser formalitzats de manera verbal:
Tots aquest tipus de contractes s’han de pactar sempre per escrit. En cas que existeixi l’obligació de formalitzar el contracte per escrit i no es realitzi (imaginem que l’empresa no et dóna a signar cap contracte), aquest passarà automàticament a considerar-se un contracte indefinit i a jornada completa.
Podràs reclamar com qualsevol altra treballadora, però s’ha de tenir en compte que si al·legues que existeix un contracte laboral hauràs de provar l’existència de la relació laboral, per això, és important que recopilis tota la informació que puguis, com per exemple: correus electrònics amb l’empresa, fulls de registre de jornada, calendari laboral, etc.
No. Els contractes verbals i l’economia submergida no són el mateix. Els primers són legals i l’economia submergida és un frau de llei, ja que no l’empresa no declara la contractació ni es realitzen les cotitzacions ni l’alta a la Seguretat Social.