Antiespecisme i lluita de classes

El dia 1 de novembre es celebra el Dia Internacional del Veganisme i el dia 10 de desembre es celebra el Dia Internacional dels Drets del Animals, i des de l'Avalot volem aprofitar per mirar més enllà, parlar d'antiespecisme i revisar els nostres privilegis com a humanes.

Què és l'especisme?

L'especisme representa la discriminació cap a altres espècies i l'ordenació dels interessos i necessitats de les animals no humanes per sota de les de l'espècie humana.

Dins de la discriminació que suposa l'especisme, ens trobem que s'estableixen diferents criteris depenent de l'espècie d'animal de la qual es tracti. Per exemple, a la societat occidental es respecta molt més la vida i les necessitats de les animals considerades de "companyia" mentre que a altres espècies considerades "de granja" se les tracta com a mercaderia al nostre servei.

Què és l'antiespecisme?

L'antiespecisme pretén acabar amb aquest ordre en el qual una espècie (l'espècie animal humana) s'ha cregut superior a les altres (espècies animals no humanes) i preservar els drets de totes les animals, inclòs el dret a una vida digna.

Sovint s'ha considerat que el veganisme és només una dieta o una forma d'alimentació, però la realitat és que va molt més enllà i és una conseqüència directa de l'antiespecisme, que és una ideologia amb base política.

L'antiespecisme es basa en la idea de que cal combatre qualsevol forma d'opressió i que les opressions no només formen part de la individualitat, sinó que també estan arrelades a les institucions que les exerceix, reprodueix i legitima.

Antiespecisme, feminisme i lluita de classes

La relació de l'antiespecisme amb el feminisme és estreta. L'espècie humana cosifica els cossos d'animals no humans de la manera que es cosifiquen els cossos de les dones en l'ordre patriarcal. Hem de trencar amb l'ideari col·lectiu de què cap animal ni persona està al nostre servei!

De la mateixa manera, l'explotació de la classe treballadora té molt a veure amb l'explotació animal. Mai has pensat en com s'assemblen les treballadores d'una fàbrica a les animals que produeixen a la indústria càrnia o lletera? Encara és un fet que costa de reconèixer però sí, les animals són part de la classe treballadora i les hem d'incloure a la lluita obrera.

Interseccionalitat i privilegis

Acabar amb el patriarcat implica acabar amb qualsevol forma d'opressió i el sistema patriarcal i capitalista està latent en qualsevol esfera i àmbit de la nostra societat. Per això, és tan important que tots els moviments socials que lluitem contra el patriarcat ho fem des d'un front comú i sent conscient que tot i que formem part de la classe oprimida, també som opressores i hem de revisar aquests privilegis.

Des de l'Avalot defensem l'acció des d'un model interseccional, ja que considerem que la classe social, la raça, el gènere, l'orientació sexual i l'edat són lluites que estan interrelacionades i tenen un front comú: el sistema capitalista, heteropatriarcal i adulcentrista.

Més informació sobre antiespecisme a l'article publicat al número 51 de la revista 'Les notícies de llengua i treball'. 

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

🤔 T'has aturat a pensar en què invertim en el nostre #temps "lliure"?
🧐 Saps quines diferències existeixen entre persones de diferents edats i gèneres?

🔴 En aquest post t'expliquem aquestes diferències amb relació al #treballdomèstic no remunerat 👉🏼 https://avalot.cat/?p=2011

Mhamed Jmil @Jmil78164901 del equipo de trabajo de la UGT FICA del Barcelonés nos explica, en Árabe y Castellano, la importancia de pertenecer nuestro sindicato para las personas migrantes https://youtu.be/5JJ7j-PK8AY a través de YouTube si te gusta el contenido dale 👍 y suscríbete

🗞️ El projecte "Joves In Tech" pretén formar a joves en risc d’exclusió social en les TIC 👌 https://xarxanet.org/informatic/noticies/joves-tech-tecnologia-labast-del-jovent

⚠️ L’internet ha facilitat les nostres vides però el capitalisme ha impedit que arribi per igual a totes les persones 👉 https://avalot.cat/escletxa-digital-desigualtats-tecnologiques/

Corprés per la mort de @sergi_mingote al K2. Ens vam conèixer a l’@avalotcat i @ugtcatalunya. Quedaran records, com quan vam intentar despenjar-nos al monument a Colom i no vam poder, o vam fer la pancarta de les 35hores i brodats d’AVALOT x fer l’Aconcàgua. El recordarem sempre.

3

"Sergi Mingote va portar la campanya per les 35 hores de treball setmanals, liderada per @avalotcat i @ugtcatalunya , al cim més alt del món, l'Everest" @UGTgi
"Mor l'alpinista Sergi Mingote després de patir un accident al K2" https://www.diaridegirona.cat/esports/2021/01/16/mor-lalpinista-catala-sergi-mingote/1083589.html via @diaridegirona

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram