Antiespecisme i lluita de classes

El dia 1 de novembre es celebra el Dia Internacional del Veganisme i el dia 10 de desembre es celebra el Dia Internacional dels Drets dels Animals, i des de l'Avalot volem aprofitar per mirar més enllà, parlar d'antiespecisme i revisar els nostres privilegis com a humanes.

Què és l'especisme?

L'especisme representa la discriminació cap a altres espècies i l'ordenació dels interessos i necessitats de les animals no humanes per sota de les de l'espècie humana.

Dins de la discriminació que suposa l'especisme, ens trobem que s'estableixen diferents criteris depenent de l'espècie d'animal de la qual es tracti. Per exemple, a la societat occidental es respecta molt més la vida i les necessitats de les animals considerades de "companyia" mentre que a altres espècies considerades "de granja" se les tracta com a mercaderia al nostre servei.

Què és l'antiespecisme?

L'antiespecisme pretén acabar amb aquest ordre en el qual una espècie (l'espècie animal humana) s'ha cregut superior a les altres (espècies animals no humanes) i preservar els drets de totes les animals, inclòs el dret a una vida digna.

Sovint s'ha considerat que el veganisme és només una dieta o una forma d'alimentació, però la realitat és que va molt més enllà i és una conseqüència directa de l'antiespecisme, que és una ideologia amb base política.

L'antiespecisme es basa en la idea de que cal combatre qualsevol forma d'opressió i que les opressions no només formen part de la individualitat, sinó que també estan arrelades a les institucions que les exerceix, reprodueix i legitima.

Antiespecisme, feminisme i lluita de classes

La relació de l'antiespecisme amb el feminisme és estreta. L'espècie humana cosifica els cossos d'animals no humans de la manera que es cosifiquen els cossos de les dones en l'ordre patriarcal. Hem de trencar amb l'ideari col·lectiu de què cap animal ni persona està al nostre servei!

De la mateixa manera, l'explotació de la classe treballadora té molt a veure amb l'explotació animal. Mai has pensat en com s'assemblen les treballadores d'una fàbrica a les animals que produeixen a la indústria càrnia o lletera? Encara és un fet que costa de reconèixer, però sí, les animals són part de la classe treballadora i les hem d'incloure a la lluita obrera.

Interseccionalitat i privilegis

Acabar amb el patriarcat implica acabar amb qualsevol forma d'opressió i el sistema patriarcal i capitalista està latent en qualsevol esfera i àmbit de la nostra societat. Per això, és tan important que tots els moviments socials que lluitem contra el patriarcat ho fem des d'un front comú i sent conscient que tot i que formem part de la classe oprimida, també som opressores i hem de revisar aquests privilegis.

Des de l'Avalot defensem l'acció des d'un model interseccional, ja que considerem que la classe social, la raça, el gènere, l'orientació sexual i l'edat són lluites que estan interrelacionades i tenen un front comú: el sistema capitalista, heteropatriarcal i adultcentrista.

Més informació sobre antiespecisme a l'article publicat al número 51 de la revista 'Les notícies de llengua i treball'. 

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

📢Les vacances són un dret fonamental de totes les treballadores.

❗️Però què passa si tens un contracte a temps parcial?

T’ho expliquem aquí! 👉https://avalot.cat/vacances-temps-parcial/

❗️El 17 de maig és el dia internacional contra la LGTBI-fòbia.

📢El 17 de maig del 1990 l'OMS va eliminar l'homosexualitat del llistat de malalties mentals.

⚠️Aquest dia té com a objectiu denunciar les discriminacions.

T'expliquem més sobre el tema!👉https://avalot.cat/lgtbi-fobia/

❗️QUÈ PUC FER SI L’EMPRESA NO PAGA LES MEVES COTITZACIONS A LA SEGURETAT SOCIAL?

⚠️L’obligació de cotitzar neix des del moment en què s’inicia l’activitat laboral.

T’expliquem que has de fer en el cas que l’empresa no compleixi aquesta obligació! 👇

Obrim fil! 🧵
#FAQSlaborals

La reforma de la llei de l'avortament ha causat aquests dies més rebombori de l'esperat per un tema en concret: la baixa laboral per una regla dolorosa🩸

📢Des de l'Avalot, com a sindicat feminista, ens posicionem a favor d'aquesta mesura 👉 https://avalot.cat/posicionament-sobre-la-baixa-laboral-a-causa-de-la-regla-dolorosa/

Obrim 🧵👇

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram