El dia 1 de novembre es celebra el Dia Internacional del Veganisme i el dia 10 de desembre es celebra el Dia Internacional dels Drets dels Animals, i des de l'Avalot volem aprofitar per mirar més enllà, parlar d'antiespecisme i revisar els nostres privilegis com a humanes.
L'especisme representa la discriminació cap a altres espècies i l'ordenació dels interessos i necessitats de les animals no humanes per sota de les de l'espècie humana.
Dins de la discriminació que suposa l'especisme, ens trobem que s'estableixen diferents criteris depenent de l'espècie d'animal de la qual es tracti. Per exemple, a la societat occidental es respecta molt més la vida i les necessitats de les animals considerades de "companyia" mentre que a altres espècies considerades "de granja" se les tracta com a mercaderia al nostre servei.
L'antiespecisme pretén acabar amb aquest ordre en el qual una espècie (l'espècie animal humana) s'ha cregut superior a les altres (espècies animals no humanes) i preservar els drets de totes les animals, inclòs el dret a una vida digna.
Sovint s'ha considerat que el veganisme és només una dieta o una forma d'alimentació, però la realitat és que va molt més enllà i és una conseqüència directa de l'antiespecisme, que és una ideologia amb base política.
L'antiespecisme es basa en la idea de que cal combatre qualsevol forma d'opressió i que les opressions no només formen part de la individualitat, sinó que també estan arrelades a les institucions que les exerceix, reprodueix i legitima.
La relació de l'antiespecisme amb el feminisme és estreta. L'espècie humana cosifica els cossos d'animals no humans de la manera que es cosifiquen els cossos de les dones en l'ordre patriarcal. Hem de trencar amb l'ideari col·lectiu de què cap animal ni persona està al nostre servei!
De la mateixa manera, l'explotació de la classe treballadora té molt a veure amb l'explotació animal. Mai has pensat en com s'assemblen les treballadores d'una fàbrica a les animals que produeixen a la indústria càrnia o lletera? Encara és un fet que costa de reconèixer, però sí, les animals són part de la classe treballadora i les hem d'incloure a la lluita obrera.
Acabar amb el patriarcat implica acabar amb qualsevol forma d'opressió i el sistema patriarcal i capitalista està latent en qualsevol esfera i àmbit de la nostra societat. Per això, és tan important que tots els moviments socials que lluitem contra el patriarcat ho fem des d'un front comú i sent conscient que tot i que formem part de la classe oprimida, també som opressores i hem de revisar aquests privilegis.
Des de l'Avalot defensem l'acció des d'un model interseccional, ja que considerem que la classe social, la raça, el gènere, l'orientació sexual i l'edat són lluites que estan interrelacionades i tenen un front comú: el sistema capitalista, heteropatriarcal i adultcentrista.