Dia internacional de les persones cuidadores

Ahir, 5 de novembre va ser el Dia Internacional de les persones cuidadores. Aquesta data va ser promoguda per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2014. Aquest dia serveix per visibilitzar la feina de cures i exigir unes condicions laborals dignes.

Què entenem per persones cuidadores?

Les persones cuidadores són aquelles que es dediquen (familiars o professionals) a cuidar d’altres persones. Es dediquen a les cures cap a altres persones a causa de la seva situació de malaltia o de dependència.

Per què és necessari aquest dia de les persones cuidadores?

Aquest dia serveix per a visibilitzar i reconèixer la tasca essencial, molt sovint invisibilitzada, de les persones que cuiden d’altres en situació de dependència i discapacitat

Les persones cuidadores, que poden ser professionals o no, són en la seva gran majoria dones. De fet, a l’Estat espanyol s’estima que són el  85% de les cuidadores no professionals.

La importància de les cures

Les cures són essencials per a una vida digna. En una societat on l’esperança de vida és llarga (sembla que gràcies als avenços mèdics va en augment) del tot ben segur, en algun moment de la nostra vida necessitarem cures. 

Segons dades de l’Instituto de Mayores y Servicios Sociales (Imserso), en els anys vinents es necessitaran aproximadament unes 300.000 persones que es dediquin professionalment a l’àmbit de les cures

Per tant, les cures se situen al centre de l’estat del benestar perquè sense un sistema de cures ben organitzat, aquest no funciona. 

Les cures de les persones cuidadores

La gestió de les tasques que desenvolupen les persones cuidadores sovint no és gens fàcil i la salut es pot veure afectada negativament perquè han de suportar una sobrecàrrega física i mental. Les exigències de les cures suposen el desgast físic i emocional de les cuidadores i, per tant, també cal assegurar que tenen el suport per tenir cura del seu benestar personal (és el que es coneix com tenir cura de qui té cura).  

La síndrome de la cuidadora és el desgast físic, anímic i mental de les persones que es dediquen a les cures. Les persones que poden patir esgotament físic i mental, estrès, ansietat, apatia, depressió, consum de substàncies, alteracions de pes i gana, aïllament social, etc.

La precarietat del sector de les cures

A més, en l’àmbit professional, el sector de les cures és un sector altament precari amb unes condicions laborals escasses i mal remunerades. 

El sector compta amb molt poca valoració i reconeixement social. Això fa que tingui a unes condicions de treball molt precàries en ser un sector altament feminitzat i ocupat, majoritàriament, per dones migrants. Pateixen una triple discriminació i precarització: per ser dones, per ser migrades i per dedicar-se al sector de les cures.

Les dones migrades que es dediquen al sector de les cures suposen un 60% del total. Segons dades de la UGT, una xifra major si tenim en compte, també, les dones que estan en procés de tramitar la nacionalitat espanyola i moltes d’elles treballen sense contracte conseqüència de la seva situació administrativa irregular. 

El paper del sindicalisme

La negociació col·lectiva i el paper del sindicalisme de classe són fonamentals per aconseguir unes condicions de treball dignes per a les treballadores del sector de les cures i la regularització de les treballadores en situació irregular.

Així doncs, el món sindical en la nostra defensa de la classe treballadora hem lluitat i continuem lluitant per la defensa dels drets de les treballadores del sector de cures. 

El nostre posicionament

Des de l’Avalot entenem que la defensa de les treballadores de les cures és una tasca que els governs tenen l’obligació de garantir-lo.

Com a associació sindical juvenil, que defensa els drets humans de totes les persones, entenem que les cures són un pilar bàsic que han d’estar en el centre de totes les polítiques i que també han d’estar més ben reconegudes socialment i laboralment.  

Des de l’Avalot volem visibilitzar i dignificar la feina de cures com essencial en la nostra societat així com exigir la millora de les condicions laborals de les seves treballadores que actualment treballen en condicions molt precàries. Per això entenem que és primordial avançar per obtenir uns convenis col·lectius que ho assegurin.

La lluita contra la precarietat laboral i la creació d’ocupació que asseguri unes condicions dignes sempre ha estat la màxima prioritat per a l’Avalot.

Volem unes condicions laborals dignes per a totes!

Altres articles que t’interessen: 

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram