Dia mundial de la salut mental 2023

Cada 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental per sensibilitzar la societat i lluitar contra els estereotips i estigmes existents encara avui en dia i reivindicar una atenció pública i de qualitat.

Com afecta la precarietat laboral a la salut mental?

La precarietat laboral i social ens dificulta assolir el nostre benestar. De manera general, les joves patim el poc reconeixement de la feina i el patiment que provoca la inestabilitat dels contractes i salarial, la manca de suport de prestacions d'atur són riscos psicosocials que ens provoquen una afectació negativa en la nostra salut mental.

Què ens ho provoca?

Segons l’OMS, 1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, de les quals el 75% comencen abans dels 18 anys. En els darrers 25 anys la situació s'ha agreujat més que mai i ha augmentant en un 75% els casos de depressió i d'ansietat entre les persones adolescents.

Les circumstàncies com no arribar a final de mes, no poder-se emancipar, no poder pagar el lloguer, no trobar feina digna, tenir-ne una amb condicions molt precàries són l’escenari perfecte perquè moltes joves visquin el present i el futur amb inseguretat i una gran angoixa.

L’augment de trastorns de salut mental que han afectat especialment les joves es relacionen directament amb les condicions estructurals del sistema capitalista i que hem de revertir.

A Catalunya, pel que fa a la mort per suïcidi segons l’INE durant l’any 2020 va ser la primera causa externa de mort del jovent, suposant un 30,53% d’aquestes defuncions.

Per evitar-ho, la prevenció del suïcidi és clau i per això cal reforçar l’atenció en la sanitat pública des d’una perspectiva comunitària.

La dificultat en l’accés a l’habitatge

L’accés a l’habitatge és un veritable malson per a moltes persones.

La majoria de les joves de Catalunya vivim de lloguer i tenim molts problemes per accedir-hi perquè hem de destinar una gran part del nostre sou a pagar les despeses del lloguer

Des de la crisi del 2008 i després de dècades d’especulació, l’habitatge s’ha convertit en una de les principals preocupacions de la ciutadania, especialment de les joves.

La inflació i els salaris

Els salaris congelats i la inflació actual provoca que el poder adquisitiu de les treballadores cada vegada sigui menor i això impossibilita arribar a cobrir les despeses.

No surten els comptes!: El Salari Mínim Interprofessional (SMI) se situa l’any 2023 en 1.080 euros bruts anuals i el preu mitjà dels contractes de lloguer signats a Barcelona era de 980 euros mensuals (durant els 6 primers mesos de 2022).

El nostre posicionament

Des d’Avalot entenem que el sistema capitalista actual provoca situacions de precarietat laboral, social, material i de salut. Cal, doncs, un canvi de model productiu que respecti el benestar de les persones, sigui compatible amb la conciliació personal i familiar i sigui respectuós amb el medi ambient.

És imprescindible incorporar els riscos psicosocials en els processos d’avaluació i prevenció dels riscos laborals en totes les empreses i organitzacions. 

D’ençà de la pandèmia de la COVID-19, s’ha vist com la salut mental és un aspecte fonamental en la salut de les persones i que també té una especial incidència en l’àmbit laboral.

Si necessites assessorament laboral, pots posar-te en contacte amb nosaltres i t'ajudarem!

Altres articles que t’Interessen: 

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram