Dia mundial de l'avortament legal i segur

Cada 28 de setembre se celebra el Dia mundial de l’accés a l’avortament legal i segur per defensar el dret a l’avortament, exigir la seva despenalització i evitar que milions de persones al món continuïn morint per practicar-se avortaments insegurs.

L’avortament és legal?

Sí. A Catalunya i l’Estat espanyol l’avortament és legal dençà que es va despenalitzar l‘any 1985.  La llei actual és la LO 1/2023 que modifica la llei anterior del 2010.

Encara, però, hi ha països que el penalitzen. Com per exemple, a la nostra veïna Andorra es penalitza l’avortament en qualsevol circumstància (inclosos els casos de violació, de malformació del fetus i de risc per a la salut de la gestant). Així doncs, les gestants andorranes que volen avortar, han de desplaçar-se a Catalunya o a França.  

L’OMS calcula que cada any es produeixen 25 milions d'avortaments insegurs. 

El dret a l’avortament

El dret a l‘avortament reconeix el dret de les dones i persones gestants a interrompre voluntàriament i sense cap mena de justificació l’embaràs en condicions segures i que no posin en perill la seva vida ni salut física ni mental en el termini de les 14 setmanes de gestació.

La llei actual ha eliminat el període de reflexió de 3 dies i la informació obligatòria que s’havia de repartir. Ara, aquesta informació sobre les prestacions associades a la maternitat serà de caràcter optatiu a petició de la persona que decideix avortar. 

Si vols avortar a Catalunya, t’has d’adreçar a un ASSIR o al CJAS sense necessitat d’anar prèviament al teu CAP ni demanar cita prèvia.

Les menors d’edat i l’avortament

La LO 1/2023 va suposar una modificació per a garantir el dret a l’avortament per a les menors d’edat. Així doncs, actualment estableix:

  • Gestants menors majors de 16 anys: podran interrompre voluntàriament el seu embaràs a partir dels 16 anys, sense necessitat del consentiment dels seus representants legals (també s’aplicarà per a les gestants amb discapacitat).
  • Gestants menors de 16 anys: es demana que a més de manifestar la seva decisió, estigui acompanyada per les seves progenitores o alguna persona representant legal i una d’elles doni el consentiment exprés.

Les migrades i l’avortament

A Catalunya no es garanteix el dret a la salut  i a la salut sexual i reproductiva a totes les persones, ja que se sustenta en l’obtenció del padró i, per tant, exclou totalment o parcialment les persones que es troben en situació administrativa irregular. 

És a dir, que moltes gestants en aquesta situació no poden avortar a la sanitat pública i se l’hauran de costejar a la privada (ronden els 300-400 euros) amb el que això suposa (en cas de no poder-se’l pagar es recorrerà als avortaments clandestins que són un risc per la salut de la dona, maternitat forçosa, etc.). 

Entitats socials com la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya (PASUCat), exigeixen "que l'avortament sigui universal per llei, sense haver d'acreditar padró, ni arrelament, ni risc d'exclusió social”.

L’assetjament a l’avortament

Tot i la prohibició expressa d’assetjament a les gestants que decideixen avortar incloent al Codi Penal una nova subcategoria de coaccions que castiga “La persona que per obstaculitzar l'exercici del dret a la interrupció voluntària de l'embaràs assetgi una dona mitjançant actes molestos, ofensius, intimidatoris o coactius que en menystinguin la llibertat” ens trobem que aquestes pràctiques delictives encara succeeixen. 

No podem permetre que continuï l’assetjament per part de grups antiavortistes a les gestants (sobretot dones cis) i la coacció en l’exercici del dret a l’avortament segur, gratuït i en garanties de grups que se situen a la porta dels centres mèdics on es realitzen els avortaments.  

El nostre posicionament

Des de l’Avalot exigim que el dret a l’avortament estigui garantit al 100% i practicat íntegrament als centres mèdics del Sistema Públic de Salut. S'ha d’eliminar la dependència dels concerts amb la  sanitat privada, ja que això només fa que eternitzar la privatització de la salut. 

Cal també, perseguir d’ofici l’assetjament que es continua produint i que constitueix una vulneració dels drets sexuals i reproductius.

Exigim el caràcter universal de la sanitat pública perquè el dret a l’avortament esdevingui garantit per a totes les dones i persones gestants de Catalunya i assumit per la sanitat pública amb independència de la situació administrativa concreta. 

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram