Anàlisi del dret a l'avortament al món

El dret a l’avortament reconeix el dret de les dones i persones gestants a interrompre voluntàriament i sense cap mena de justificació l’embaràs en condicions segures i que no posin en perill la seva vida ni salut física ni mental. Això forma part dels drets sexuals i reproductius inherents a la persona.  A Espanya és legal avortar des de 1985.

Arran de la il·legalització del dret a l’avortament als Estats Units volem analitzar la situació actual del dret a l’avortament a diferents continents, analitzant els països més paradigmàtics:

CONTINENT AMERICÀ

Cuba

Cuba va ser el pioner en legalitzar l’avortament l’any 1968.

El Salvador

Al Salvador la prohibició de l'avortament és total. A conseqüència de la restrictiva llei del país, aquesta pràctica comporta la mort de dones i nenes que se sotmeten a avortaments clandestins. A més, la forta criminalització de l’avortament ha provocat que les dones i nenes de les quals se sospita que s'han sotmès a un avortament s'enfrontin a llargues penes de presó.

Altres països d’Amèrica del Sud que penalitzen l’avortament són: Haití, Hondures, Nicaragua, República Dominicana, Surinam i Xile (que està adoptant mesures per modificar les seves lleis).

Estats Units

El passat juny, el Tribunal Suprem dels Estats Units va anul·lar una sentència històrica “Roe contra Wade” de l'any 1973. Aquesta sentència reconeixia el dret constitucional de la dona a avortar i legalitzava l'avortament a tots els estats.

La situació del dret a l’avortament als Estats Units varia molt en funció de cada estat. Així doncs, estats com Arkansas, Kentucky, Louisiana, Missouri, Oklahoma i Dakota del Sud no es pot avortar si no està en perill la vida de la mare o, en algun cas, si no es donen els supòsits de violació, incest o perill per a la salut de la gestant. Altres com Idaho, Tennessee i Texas també van prohibir-ho després de la sentència.

Per contra, estat com Alaska, Califòrnia, Carolina del sud, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Iowa, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Minnesota, Montana, Nevada, Nova Jersey, Nova York, Oregon, Vermont, Rhode Island, Washington i el districte de Colúmbia han adoptat lleis que reforcen la protecció del dret a l'avortament.

CONTINENT AFRICÀ

A Egipte, el Congo o Madagascar, per exemple, està totalment prohibit.

A Tunísia, Moçambic, Sud-àfrica l’avortament està permès.

CONTINENT EUROPEU

Unió Europea

A la Unió Europea el dret a l’avortament no és quelcom consensuat ni unitari i depèn de la legislació estatal de cada estat membre.

Per exemple, a Polònia i a Irlanda només permeten la interrupció d’embaràs per salvar la vida de la dona, quan hi ha una amenaça molt greu per a la salut de la mare.

Islàndia, Regne Unit i Finlàndia l’avortament està permès però amb restriccions.

L'Eurocambra va demanar incloure el dret a l’avortament mitjançant la seva inclusió a la Carta dels Drets Fonamentals de la UE que es va proclamar l’any 2000 esmentant l’article 7. Així doncs, es va afegir que "tothom té dret a un avortament segur i legal". Aquesta reforma, però, no tindria efectes reals, ja que no obligaria els estats membres a protegir l'avortament segur en els seus ordenaments jurídics, perquè la Carta només és vinculant en àrees del dret on la Unió Europea té competències.

Andorra

El cas d’Andorra és paradigmàtic. L’avortament és il·legal en tots els supòsits, inclosos els casos de violació, de malformació del fetus i de risc per a la salut de la mare. Així doncs, les dones andorranes que volen avortar, han de desplaçar-se a Catalunya o a França.  

Al continent europeu altres països com Malta o San Marino prohibeixen avortar en qualsevol supòsit. 

L'avortament a Espanya

El Govern espanyol aquest any va aprovar la modificació de la Llei Orgànica de salut sexual i reproductiva i d’interrupció voluntària de l'embaràs del 2010

L’objectiu principal d’aquesta modificació legislativa és la de blindar el dret a l’avortament al sistema de salut pública. Així doncs, les modificacions més importants són les següents:

  • Penalització de l’assetjament cap a les dones que decideixen avortar: Amb l’objectiu de protegir-les reformant el Codi Penal incloent una nova subtipologia del delicte de coaccions.
  • La reforma de la llei de l'avortament, elimina el període de reflexió obligatori de 3 dies i la informació obligatòria que s’havia de repartir.
  • Protecció del dret a l'avortament de les menors d’edat i persones amb discapacitat. És a dir, les joves de 16 i 17 anys i persones amb discapacitat tindran la decisió sobre el propi cos. Per aquesta raó, les joves podran avortar sense la necessitat de permís de les progenitores. 
  • Es crearà un Registre per saber quantes professionals són objectores de consciència, així doncs assegurar que a tots els centres de salut pública es puguin practicar avortaments.
  • Protecció de la gestació en l’àmbit laboral. Per tant, les persones gestants tindran dret, a partir de la setmana 39 de gestació i fins al dia del part, d’un permís laboral retribuït i universal per protegir la salut gestacional.
  • Mètodes anticonceptius: La píndola de l’endemà serà gratuïta. 
  • Salut menstrual en l’àmbit laboral, educatiu i social: En l’àmbit laboral, es reconeix com a causa d'incapacitat temporal els quadres mèdics incapacitants per a treballar. 
  • La gestació subrogada. La llei de l'avortament defineix la gestació subrogada com una forma de violència contra la dona i, per tant, és una pràctica, il·legal a Espanya.

Queda palès que encara el dret a l’avortament no és un dret assegurat mundialment. Així doncs, no totes les dones del món tenen assegurat poder accedir a l’avortament en situacions de seguretat i sense patir represàlies. 

Altres articles que t'interessen:

El dret a l'avortament: cap pas enrere!

La reforma de la llei de l’avortament 2022: Totes les claus!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram