Dia Internacional de les Persones Migrades

El 4 de desembre de l’any 2000, l’Assemblea General de Nacions Unides va resoldre declarar el 18 de Desembre Dia Internacional del Migrant, tenint en compte el creixement del nombre de migrants a escala mundial i considerant la Declaració Universal de Drets Humans, que estableix “que tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i drets, i que tota persona té els drets i llibertats que s’hi proclamen, sense distinció de cap mena, en particular de raça, color o origen nacional”.

Enguany, aquesta reivindicació esdevé especialment necessària davant la regressió en el discurs polític sobre aquesta qüestió. Partits i mitjans de comunicació afins s’han dedicat en el darrer any a instal·lar, de nou, en l’agenda pública la qüestió de la immigració com un problema de grans magnituds d’urgència nacional tot pregonant tòpics i mentides que estigmatitzen al col·lectiu migrant i els responsabilitza de tots els mals del país. Res més allunyat de la realitat. De fet, segons l'Eurobaròmetre, a Espanya es pensa que el 23,2% de la població és immigrant, però la xifra real és el 8,5%. Aquesta és una dada significativa que podria explicar la causa i/o les conseqüències del discurs xenòfob i racista de certs partits estatals.

També cal reivindicar que tot i els canvis en el si del govern no s’han aturat les devolucions en calent que es donen a la frontera sud de l’estat i que són, explícitament, il·legals. Denunciem també el funcionament i l’existència en si dels CIE’s on les migrants són tractades com a convictes tot i no haver comès cap il·legalitat. Cal seguir reclamant el dret a vot per a les gairebé 900.000 persones que resideixen a Catalunya i no tenen veu a les urnes. Així com exigim una reforma integral de la llei d’estrangeria que garanteixi una igualtat de drets real, que no estigmatitzi al col·lectiu i sigui una eina eficient d’inclusió i integració social i no el contrari.

En l'àmbit laboral, les persones migrades són un dels col·lectius més afectats per la desaparició de llocs de treball, la vulneració de drets adquirits i la clandestinitat i l'economia submergida. La situació de vulnerabilitat que sovint acompanya a les persones migrants fa que aquestes es vegin obligades a treballar en condicions abusives que no respecten els drets bàsics de les treballadores. S’han de donar solucions immediates a aquesta situació, i normatives a la problemàtica específica de la migració laboral, instruments que generin seguretat en víctimes d’explotació, treball forçat o tràfic de persones, que sovint no tenen opció o senten que no en tenen cap altra que sotmetre’s.

Creiem que és urgent que el Govern espanyol ratifiqui els convenis internacionals i assumeixi un compromís ferm a favor de la ratificació per part d’altres estats i, aposti per la lluita contra tota classe de discriminació cap a la població treballadora migrant. Finalment, volem recordar a les milers de víctimes que any rere any moren en el seu viatge migratori, moltes d’elles intentant entrar a Espanya, buscant un futur millor. Volem assenyalar que aquestes morts, i la política migratòria que atempta contra els drets humans de les persones té uns culpables. I és responsabilitat dels governs complir amb la legalitat i garantir els drets de les persones. Reclamem el dret a lliure circulació i a la mobilitat per garantir que totes les persones decideixin on volen viure.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram