Dia internacional dels pronoms

Des de l'any 2018, cada 18 d'octubre se celebra el Dia Internacional dels pronoms per visibilitzar la importància de respectar i utilitzar correctament l’ús dels pronoms personals per a referir-se a les persones.

Què comporta la utilització incorrecta dels pronoms?

Referir-se a una persona amb uns pronoms amb els quals no s’identifica afecta especialment les persones trans i no-binàries. 

Això es coneix com a “missgendering”, és a dir, atribuir a una persona un gènere amb el qual no s’identifica.

La utilització incorrecta dels pronoms personals provoca la deshumanització de la persona, perquè no se li reconeix la seva identitat.

Què podem fer per no caure en l’error?

En primer lloc, el més important és no suposar un gènere concret a una persona basada en els estereotips de gènere

Així doncs, el primer pas seria preguntar-li a la persona amb quins pronoms s’identifica per poder-nos adeçar a ella / elli / ell i demanar disculpes si no hem utilitzat els correctes. 

Amb aquest gest evitarem reproduir la violència que això significa (perquè invisibilitzem la identitat de l'altri i perpetuem les dinàmiques i les lògiques del sistema binari cisheteropatriarcal).

També, és important no reproduir expressions binàries o visibilitzar la realitat no-binària en les nostres converses (Recordem que del que no es parla, no existeix!)

Els pronoms en l’àmbit digital i les xarxes socials

Les accions que podem dur a terme a la xarxa poden semblar que són insignificants, però tenen un gran impacte per normalitzar l’ús dels pronoms correctament i erradicar el “missgendering”.

En aquest sentit, podem fer:

  • Indicar el gènere a la signatura del correu electrònic: és una bona manera de fer visible el gènere amb què vols identificar-te. 
  • Utilitzar salutacions que no tinguin marca de gènere: Es pot optar per escriure una salutació genèrica i inclusiva, com per exemple: “A l'atenció de la persona interessada”
  • Fer servir la salutació "Benvolgut" de manera desdoblada: fent visibles tots els gèneres (benvolgut, benvolguda, benvolgudi)
  • Indicar els pronoms en les xarxes socials:  La majoria de les xarxes socials permeten indicar el pronom en el perfil al costat del nom. D'aquesta manera, ja queda clar com vol ser identificada la persona.

Com utilitzar el llenguatge no-binari en el nostre dia a dia?

Des de l’Avalot hem elaborat un  Manual d'estil de llenguatge no-binari per visibilitzar les mancances que existeixen amb l'objectiu de servir de recurs per aportar solucions i eines per aplicar el llenguatge no-binari en l'àmbit laboral.

Apostem per l'ús del llenguatge no-binari, i optem per utilitzar el llenguatge no-binari en les dues modalitats: directa i indirecta. Així doncs, quan fem servir fórmules indirectes, com per exemple el femení genèric per referir-nos a persones, ho fem des d'una perspectiva no-binària.

Sabem que de primeres pot semblar molt difícil, però realment no ho és. Amb una mica de pràctica veuràs que és molt fàcil! 

Per això, en el Manual d'estil de llenguatge no-binari trobaràs recursos i exemples per fer servir la llengua de manera inclusiva.

Altres articles que t’interessen:

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram