La cotització de les becàries: Totes les novetats!

El Govern espanyol ha modificat un aspecte important: el relatiu a la cotització de les becàries a la Seguretat Social. A continuació t’expliquem tots els detalls!

On està regulat?

La reforma de la cotització de les becàries està regulada al Reial decret llei 2/2023, de 16 de març, de mesures urgents per a l'ampliació de drets dels pensionistes, la reducció de la bretxa de gènere i l'establiment d'un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions.

A qui afecta aquesta reforma?

La reforma afecta les becàries que realitzin pràctiques formatives incloses en programes de formació o pràctiques acadèmiques externes en entitats, empreses o institucions.

Quines pràctiques quedaran afectades?

  • Les pràctiques de les alumnes universitàries per obtenir titulacions oficials de grau, màster o doctorat i títol propi de la universitat.
  • Les pràctiques de les alumnes de formació professional (queden excloses les formacions professionals intensives).

Com es farà la cotització?

Les becàries hauran de ser donades d’alta com a treballadores per compte d’altri al Règim General de la Seguretat Social

S’ha de tenir en compte que les pràctiques, però, no cotitzen pel Mecanisme d’Equitat Intergeneracional (MEI) i tenen una reducció del 95% en la quota de contingències comunes.

Qui té l’obligació en matèria de Seguretat Social?

Per a les pràctiques remunerades: les obligacions en matèria d'alta i cotització les ha d'assumir l'entitat o l'organisme que financi el programa de formació.

Per a les pràctiques no remunerades: les obligacions les ha d'assumir l'empresa o entitat en la qual es desenvolupin, tret que s'acordi que es traslladin al centre de formació responsable de l'oferta formativa. 

Quin és el termini per comunicar les altes i les baixes a la Seguretat Social?

El termini per comunicar les altes i baixes serà de 10 dies naturals des de l'inici o la finalització de les pràctiques. 

Quina serà la protecció per a les becàries?

Les becàries gaudiran de la protecció que regula el Règim General, però no està inclosa la protecció per desocupació ni la cobertura del Fons de Garantia Salarial ni la de formació professional.

Pel cas de les pràctiques no remunerades tampoc es tindrà la protecció per la prestació d'incapacitat temporal derivada de contingències comunes.

Quina és la cotització de les pràctiques?

Pel que fa a les prestacions, cada dia de pràctiques formatives no remunerades ha de ser considerat com 1,61 dies cotitzats, però no podrà sobrepassar, en cap cas, els dies del mes corresponent. Les fraccions de dia que puguin resultar del coeficient anterior s'han de computar com un dia complet.

Quin dia entrarà en vigor?

La reforma entrarà en vigor l’1 de gener de 2024.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram