La dismòrfia corporal cada vegada afecta més treballadores, especialment les que fan teletreball. L’augment de la utilització de les TIC en el món laboral, a banda de ser una eina que pot facilitar el desenvolupament de la feina, també pot comportar greus conseqüències per a la salut.
La dismòrfia corporal és un trastorn de salut mental que afecta l'autopercepció corporal.
La dismòrfia corporal pot canviar la manera en la qual ens veiem i percebem i pot provocar que no deixem de pensar i en "defectes" que causen una angoixa intensa que provoca un malestar i afecta la funcionalitat de la vida diària.
L’augment de l’ús de plataformes online per treballar associades al teletreball i a l’augment de videotrucades i activitats digitals, ha provocat que moltes treballadores prestin més atenció a la seva imatge corporal i en alguns casos desenvolupi en un trastorn mental. És el que es coneix com a “dismòrfia de Zoom”.
La dismorfia de Zoom és la dismorfia corporal associada a la percepció de diversos defectes o d'una imatge diferent a causa de l'ús de les plataformes.
La majoria de les persones en general estàvem, de mitjana, acostumades a veure’s uns 3 o quatre cops al dia. Segons les expertes, però amb la proliferació de reunions per Zoom, Meet, Teams o qualsevol altra plataforma de videotrucada, aquest número s’ha disparat.
A aquest fenomen se li suma l’augment del nombre de selfies que es fa una persona de mitjana i la utilització de filtres per enbellir la imatge. Tota aquesta combinació fa que es pugui desencadenar una sèrie d’inseguretats arribant a malmetre el benestar personal.
Més informació: Zoom Dysmorphia
Les joves, que són la part de la població que fa més ús de les tecnologies i les xarxes socials i, per tant, la més exposada als possibles trastorns, com la dismòrfia corporal, que se’n poden derivar. Tant és així que com alertes diversos estudis, les joves i adolescents comencen a mostrar una preocupant dependència emocional a diverses tecnologies com són el telèfon mòbil, ordinador, Internet o videojocs. Podem, doncs, com estableix l’informe TIC I JOVES. Reflexions i reptes per al treball educatiu del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, agrupar les característiques dels usos de les noves tecnologies per part de les joves com: la hiperconnexió constant, el caràcter social i col·laboratiu dels consums comunicatius i la preeminència dels dispositius mòbils.