Els usos del temps

El temps i com la seva regulació afecta en la nostra vida, a la igualtat de gènere i a la conciliació és un tema d'actualitat que coneix com "els usos del temps". T'expliquem tots els detalls!

Què són els usos dels temps?

Els usos del temps fan referència a l'estudi i la regulació dels usos del temps que persegueix l'objectiu d'aconseguir una vida més saludable, igualitària, eficient i sostenible.

Els usos del temps amb perspectiva de gènere

La regulació dels usos del temps s'ha de fer amb perspectiva de gènere, ja que una mala regulació afecta negativament en la conciliació laboral i familiar.

L'any 2021, al Congrés Mundial d'Investigació en usos del temps, es van defensar la importància d'establir unes polítiques públiques d'usos del temps per abordar àmbits estratègics com les cures, l'atenció a la infància i l'adolescència i la igualtat d'oportunitats, la salut mental i el benestar emocional o la convivència inclusiva. Aquests canvis són la clau per reduir la pobresa del temps, que afecten especialment a les dones i a les persones en situació econòmica vulnerable.

Com ens afecten els usos del temps?

Els conflictes envers els usos del temps i la seva distribució comporten un deteriorament de la qualitat de vida de la ciutadania. Una mala gestió del temps afecta amb més incidència les famílies monoparentals i amb criatures amb discapacitat). La distribució majoritària de la jornada laboral completa, que és fins les 19/20h, és molt antiga i no respon a les necessitats actuals.

S'ha incrementat l'ús de les TIC com a fòrmula de gestió i descongestió dels pobles i ciutats per fer-lo compatible amb el treball. La pandèmia va accelerar l'ús del teletreball per reduir els desplaçaments i s'ha instaurat de manera més o menys estable en determinats sectors.

La fórmula híbrida, que és la més utilitzada, és una condició de treball molt valorable d'igual importància com l'horari, el sou, etc.

Per què és important?

La regulació dels usos del temps, en l'àmbit laboral, és fonamental perquè afecta de manera directa en el benestar de les persones. Les dones són les que surten més perjudicades per la manca de perspectiva de gènere en la planificació dels usos del temps i de la conciliació.

Quin és el nostre posicionament?

Com a sindicat juvenil reivindiquem que la regulació dels usos del temps no signifiqui un perjudici per a les dones joves treballadores, i les aboqui a dobles o triples jornades que acabin afectant negativament la salut, en especial, la salut mental.

A l'Avalot sabem que cal garantir una bona regulació dels usos del temps i la distribució del temps de treball, personal i de cures. Perquè sino seguirà recaient el pes de les cures en les dones amb el resultat d'abandonar la seva feina o reduir la cotització. Les dones no hem d'escollir entre treballar i tenir família. Hem de poder gaudir d'ambdues esferes de la nostra vida, si així ho desitgem, en igualtat de condicions que els homes.

La perspectiva de gènere en l'estudi i la planificació dels usos del temps és cabdal per avançar en drets per a totes!

També t'interessa:

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram