Marina Ginestà

Qui va ser Marina Ginestà?

Marina Ginestà va ser una periodista, escriptora, intèrpret i militant antifeixista catalana. Va ser coneguda per ser la model de la fotografia icònica de Hans Gutmann de la Guerra Civil Espanyola de la miliciana a l'Hotel Colom de Barcelona quan tenia 17 anys.

Va néixer el 29 de gener de 1919 a Tolosa i va morir el 6 de gener 2014 a l’edat de 94 anys a París.

El compromís antifeixista

Va ser militant de les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya (JSUC). També va col·laborar en l'organització de l'Olimpíada Popular com a resposta als Jocs Olímpics de Berlín al juliol de l'any 1936. També va participar en els combats a Barcelona al juliol del 36. 

Els feixistes es van atrinxerar a l'Hotel Colom, situat a la plaça de Catalunya fins a la seva rendició, moment i lloc en els que Hans Gutmann va fer la fotografia que li va donar rellevància. 

La guerra civil

Ginestà no va entrar en combat durant la guerra. Va treballar com a periodista i traductora. 

Ella va definir la seva participació en la Guerra Civil de la següent manera: "Érem periodistes i la nostra professió era que no decaigués mai la moral, difoníem el lema de Juan Negrín: «amb pa o sense pa, resistir»"

Al final de la guerra va ser empresonada a un camp de concentració del qual va poder escapar després de 2 mesos. Es va exiliar a França i posteriorment a la República Dominicana.

La seva obra literària

Ginestà va escriure dues obres literàries: "Els Antípodes" i "En vindran d'altres...".

Va ser reconeguda, l'any 1977amb el premi Fastenrath per "Els Antípodes" i el premi Salvador Seguí dels Jocs Florals de la Llengua Catalana a l'exili del 1977 per "En vindran d’altres".

Ginestà no coneixia l'existència de la seva icònica foto, fins que l'any 2008, amb 89 anys se'n va assabentar perquè la fotografia va ser utilitzada com a portada del llibre "Las Trece Rosas" de l'autor Carlos Fonseca.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram