Si és la primera vegada que treballes et volem donar alguns consells sobre drets laborals que et seran d’utilitat.
Quan entrem per primera vegada al mercat laboral ens trobem amb moltes coses que són noves per nosaltres, com ara firmar un contracte i tot el seu vocabulari, és important però, que estiguem ben informades sobre quins són els nostres drets bàsics, ja que així podrem saber si es garanteixen en el lloc de treball i evitar condicions laborals abusives.
Un primer punt important és que ens facin un contracte de treball, en cas de no ser així, estaríem treballant en situació irregular, i a part de ser il·legal, ens fa perdre els avantatges que ofereix tenir un contracte laboral. Anem a veure aquests consells sobre drets laborals.
En el contracte de treball hi han d’aparèixer tant les nostres dades com les de l’empresa. També ha d’establir el tipus de contracte i durada, l’horari, el salari, les vacances, si hi ha o no període de prova i la durada d’aquest, la jornada de treball i la distribució, la categoria professional i el conveni col·lectiu aplicable. És molt important que abans de firmar-lo revisis que les condicions són les acordades a l’entrevista. Si hi ha coses que no s’entenen hem de demanar ajuda per entendre tots els punts, no cal que firmem el contracte al moment, ens el podem endur a casa per revisar-lo i tornar-lo signat.
És un document que sorgeix de la negociació entre les treballadores i les empreses i on es recullen els drets i deures laborals. Hi ha molts convenis col·lectius diferents i és important que coneguem quin és el nostre per poder mirar quins drets i deures tenim. També és important que ens quedi clar quina és la nostra categoria professional, és a dir quin lloc de treball tenim, ja que això ens permetrà consultar el sou en les taules salarials de conveni col·lectiu.
Aquestes dues informacions, conveni col·lectiu i categoria professional, apareixen al contracte de treball, de totes maneres, podem preguntar-ho a l’entrevista de feina.
Aquest període a vegades genera dubtes a les persones que treballen per primera vegada. El període de prova només existirà en cas que el contracte ho especifiqui, i durant aquest període tindrem els mateixos drets i obligacions que tindrem durant la resta del contracte. Durant el període de prova l’única diferència que hi ha és que qualsevol de les parts pot trencar el contracte sense cap causa ni necessitat de fer cap preavís, i sense dret a cap indemnització. És un període que a l’empresa li serveix per veure si com a treballadora encaixes al lloc de treball, a nosaltres ens serveix per veure si les condicions del lloc de treball són les que esperàvem.
A la Guia Jove de Supervivència al Món Laboral de l’Avalot, podeu trobar ampliades aquestes informacions i moltes més sobre els drets i deures laborals. Pots descarregar-la al banner que t'apareix al costat o al final d'aquesta entrada!
Si tens qualsevol dubte, sobre la teva situació laboral, pots contactar-nos a: bustia.avalot@catalunya.ugt.org i et resoldrem tots els teus dubtes!