TREBALLES AQUEST ESTIU PER PRIMERA VEGADA?

Si és la primera vegada que treballes et volem donar alguns consells sobre drets laborals que et seran d’utilitat.

Quan entrem per primera vegada al mercat laboral ens trobem amb moltes coses que són noves per nosaltres, com ara firmar un contracte i tot el seu vocabulari, és important però, que estiguem ben informades sobre quins són els nostres drets bàsics, ja que així podrem saber si es garanteixen en el lloc de treball i evitar condicions laborals abusives. 

Un primer punt important és que ens facin un contracte de treball, en cas de no ser així, estaríem treballant en situació irregular, i a part de ser il·legal, ens fa perdre els avantatges que ofereix tenir un contracte laboral. Anem a veure aquests consells sobre drets laborals.

Contracte de treball

En el contracte de treball hi han d’aparèixer tant les nostres dades com les de l’empresa. També ha d’establir el tipus de contracte i durada, l’horari, el salari, les vacances, si hi ha o no període de prova i la durada d’aquest, la jornada de treball i la distribució, la categoria professional i el conveni col·lectiu aplicable. És molt important que abans de firmar-lo revisis que les condicions són les acordades a l’entrevista. Si hi ha coses que no s’entenen hem de demanar ajuda per entendre tots els punts, no cal que firmem el contracte al moment, ens el podem endur a casa per revisar-lo i tornar-lo signat.

Conveni col·lectiu

És un document que sorgeix de la negociació entre les treballadores i les empreses i on es recullen els drets i deures laborals. Hi ha molts convenis col·lectius diferents i és important que coneguem quin és el nostre per poder mirar quins drets i deures tenim. També és important que ens quedi clar quina és la nostra categoria professional, és a dir quin lloc de treball tenim, ja que això ens permetrà consultar el sou en les taules salarials de conveni col·lectiu. 

Aquestes dues informacions, conveni col·lectiu i categoria professional, apareixen al contracte de treball, de totes maneres, podem preguntar-ho a l’entrevista de feina. 

Període de prova

Aquest període a vegades genera dubtes a les persones que treballen per primera vegada. El període de prova només existirà en cas que el contracte ho especifiqui, i durant aquest període tindrem els mateixos drets i obligacions que tindrem durant la resta del contracte. Durant el període de prova l’única diferència que hi ha és que qualsevol de les parts pot trencar el contracte sense cap causa ni necessitat de fer cap preavís, i sense dret a cap indemnització. És un període que a l’empresa li serveix per veure si com a treballadora encaixes al lloc de treball, a nosaltres ens serveix per veure si les condicions del lloc de treball són les que esperàvem.

Per més informació

A la Guia Jove de Supervivència al Món Laboral de l’Avalot, podeu trobar ampliades aquestes informacions i moltes més sobre els drets i deures laborals. Pots descarregar-la al banner que t'apareix al costat o al final d'aquesta entrada!

Si tens qualsevol dubte, sobre la teva situació laboral, pots contactar-nos a: bustia.avalot@catalunya.ugt.org i et resoldrem tots els teus dubtes!

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

🔴Instem les empreses a prioritzar i promoure el teletreball i demanem al Govern que no afegeixi més desconcert al@s treballador@s
@ugtficat @FeSMC_ugt_cat @fespcat http://www.ugt.cat/la-ugt-insta-les-empreses-a-prioritzar-i-promoure-el-teletreball-i-demana-al-govern-que-no-afegeixi-mes-desconcert-a-les-treballadores-i-treballadors/

⚠️ Les dades #EPA del tercer trimeste reflexteixen que les #joves estem patint la pitjor part! #atur

✊🏼 És vital que ens organitzem per fer-nos fortes! #FemnosFortes

https://www.avalot.cat/afiliat/

🔴 Les empreses resten en l'obligació de limitar la mobilitat a les persones treballadores adoptant sistemes de #teletreball d'acord a les mesures decretades per l'autoritat sanitàries.

➡️ Pots llegir aquí el text del Consell de Relacions Laborals: http://ugt-cat.net/subdominis/premsa/DECLARACIO%20CRL%20SARS-COV-2%20Teletreball%2026%2010%202020%20(2).pdf

❗️ Sovint quan firmem un contracte ens trobem que apareix la frase “segons conveni”.

⚠️ És important que coneixem el contingut d'aquest #conveni! 👌🏼

🤔 Saps què regula? T'expliquem tot el que has de saber! 👉🏼 https://avalot.cat/conveni-collectiu/

#conveniocolectivo

4

𝗦𝗲𝗿𝘃𝗲𝗶𝘀 𝗣𝘂́𝗯𝗹𝗶𝗰𝘀 𝗜𝗻𝗰𝗹𝘂𝘀𝗶𝘂𝘀
Guia per a l'aplicació de 𝗹'𝗲𝗻𝗳𝗼𝗰𝗮𝗺𝗲𝗻𝘁 𝗶𝗻𝘁𝗲𝗿𝗰𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗮𝗹 𝗶 𝗮𝗻𝘁𝗶𝗿𝗮𝗰𝗶𝘀𝘁𝗮 en la gestió dels serveis públics #YoSoyServiciosPublicos
@ugtcatalunya @fespcat https://twitter.com/YoSoySP/status/1321033104144949248

#YosoyServiciosPúblicos@YoSoySP

🆕¡Ya está nuestra guía disponible en la web!

Llega en un momento clave en la prevención y la lucha contra el #racismo, la #xenofobia y la #intolerancia en
general.

▶️Descárgate la guía completa: https://9di.es/y4r4npqr
#YoSoyServiciosPúblicos #Antirracista #ServiciosPúblicos

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram