El terme sinistralitat laboral fa referència a la freqüència amb què es produeixen accidents durant o com a conseqüència del treball, així com les malalties laborals.
La sinistralitat laboral està directament lligada a la precarietat laboral i a la falta de formació sobre prevenció de riscos laborals, i es pot originar per accidents, males pràctiques, mètodes de treball perillosos, falta d'informació de les normes de seguretat laboral i altres motius.
Segons l’Observatori de Treball i Model Productiu de la Generalitat, a Catalunya entre gener i novembre del 2019 es van produir 223.990 accidents de treball: 92.839 accidents amb baixa, 111.928 sense baixa i 19.223 in itinere.
Els accidents amb baixa es distribueixen en greus, lleus i mortals, segons la seva gravetat.
Els accidents amb baixa lleus van ser 92.250, els greus 530 i els mortals 59. Els accidents laborals sense baixa van ser 111.928 per al període de gener-novembre del 2019. I els accidents in itinere, aquells ocorreguts d’anada o tornada de la feina, van ser 19.223, distribuïts en 18.979 lleus, 220 greus i 24 mortals in itinere.
Durant els onze mesos dels quals tenim dades de sinistralitat laboral del 2019, 83 persones van perdre la vida a la feina a Catalunya. D’aquestes 83 víctimes, 59 van ser per accidents mortals al lloc de treball i 24 per accidents mortals in itinere.
Dels 59 accidents mortals a la feina (accidents laborals amb baixa mortals), 40 van ser persones mortes a la província de Barcelona, 9 a la província de Girona, 7 a la província de Lleida i 3 a la de Tarragona.
Per sectors productius, els 59 mortals (accidents laborals amb baixa mortals), es van distribuir en 33 al sector de serveis, 18 al sector de la construcció, 7 al sector de la indústria i 1 al sector de l’agricultura.
A l'agost de 2020, 471 persones van morir com a conseqüència dels seus llocs de treball, un 7,8% més que en el mateix període del 2019 (34 morts més).
A més, segons les dades facilitades pel Ministeri de Treball i Economia Social, s'han donat 633.273 accidents de treball, dels quals 302.301 accidents de treball han provocat la decadència de la treballadora (és del 27,5%) i 330.972 no han donat lloc a incapacitat temporal, la qual cosa ha experimentat un descens del 30,4%.
La pandèmia provocada per la Covid-19 ha posat de manifest la feblesa de la prevenció de riscos laborals a Catalunya i, per això, cal que reclamen i reivindiquen canvis substancials perquè la salut i la seguretat de les persones sigui una prioritat i l’eix sobre el qual pivoti tot el sistema.
Des que es va decretar l’estat d’alarma moltes treballadores s’han vist obligades a anar presencialment al seu lloc de treball sense tenir les mesures de prevenció necessàries per evitar riscos per a la seva salut: uns a serveis essencials i d’altres perquè, tot i no ser essencials, les empreses on treballen han posat el seu benefici econòmic per damunt de la salut de les persones.
En aquest sentit hem hagut d’obligar a empreses a fer protocols consensuats per garantir la seguretat i la salut de les persones.
Els accidents no són fortuïts, són conseqüència de la mala gestió preventiva de les empreses i de la manca de seguretat.
Molts accidents laborals es poden evitar amb un bon pla de prevenció en el qual s'avaluïn els riscos i amb què les treballadores rebin la informació i formació necessàries per a un acompliment segur de la seva activitat laboral.
Per aconseguir una veritable cultura de la prevenció calen treballs estables, degudament remunerats, amb ritmes de producció suportables, condicions laborals acceptables, sense pressions psicològiques, amb la formació adient per al seu desenvolupament i amb la possibilitat d'utilització d'equips i mesures preventives.
Són necessàries fórmules de contractació de qualitat per reduir la precarietat i la sinistralitat!
Si tens dubtes sobre seguretat laboral o qualsevol altre tema, t'assessorem! Posa't en contacte amb nosaltres omplint el formulari: www.avalot.cat/contacte/