Denúncies falses en la violència masclista: una mentida que se segueix repetint

Sovint es parla de denúncies falses per negar la realitat de la violència masclista i desprestigiar a les víctimes. La realitat però és ben diferent.

La invisibilització de la violència masclista

La violència masclista malauradament és una realitat. Un fet que vulnera els drets humans a escala mundial. La violència envers les dones no es limita a l’àmbit de la parella o exparella sinó que es refereix a totes les formes de violència que afecten les dones pel sol fet de ser-ho. La violència masclista és un problema de salut pública de primer ordre.

Però envers la violència masclista hi ha diferents visions i fins i tot una posició contrària que manifesta la seva inexistència o minimitza els seus efectes devastadors per a tantes i tantes dones. 

La mentida de les denúncies falses

Així doncs, un dels mecanismes que s’utilitzen per a negar l’existència de la violència masclista o  desprestigiar la necessitat de dotar la societat de mecanismes de protecció en l’àmbit judicial és la repetició de notícies falses envers les denúncies per violència masclista. S’ha generat un relat enganyós que es refereix a l’existència d’un nombre molt elevat de denúncies falses encara continua vigent. 

Tot i haver-se demostrat per molts organismes internacionals que les denúncies falses per violència masclista són pràcticament inexistents se segueix utilitzant aquest fet per atacar el moviment feminista, la Llei 5/2008, del 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista i les altres mesures per erradicar la violència masclista a Espanya. Per exemple, VOX utilitza aquest argument constantment quan es refereix a la violència masclista. 

Les xifres sobre denúncies falses

Segons la Memòria anual elaborada per la Fiscalia, l’any 2019 hi va haver només 7 denúncies falses per violència masclista d’un total de 168.057. 

Des de l’any 2009 fins al 2019 es van interposar 1.557.190 denúncies per violència masclista. En aquest mateix període només hi va haver 121 denúncies falses. Això suposa un 0,0069%. Per tant, dir que aquestes denúncies són un problema és clarament mentir. I no ho podem tolerar.

A Catalunya, segons el Departament d’Interior, la violència masclista en l’àmbit de la parella l’any 2019 va comportar que s’interposessin 13.162 denúncies. El nombre de víctimes mortals va ascendir a 10 dones assassinades. Pel que fa a l’any 2020, s’han produït 8 assassinats masclistes i s’han interposat 2.871 denúncies. 

En contra de les fakenews

No, no existeixen les denúncies falses massives, el que existeix i és una realitat és la violència masclista i el sistema patriarcal.

Aquest tipus de fakenews acostumen a tenir un origen i una finalitat, però les dades reals són esfereïdores, i encara ho són més perquè sabem que el nombre de dones que pateix violència masclista és major al nombre que es reflecteix a les dades oficials.

Seguir perpetuant la mentida de les denúncies falses per minimitzar l’impacte demolidor en la vida de les persones és una irresponsabilitat que no s’hauria de tolerar en cap espai de la nostra societat!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram