Canvi climàtic i COVID-19: riscos i oportunitats

Són molts els factors a més de la salut els que s'han vist afectats durant la pandèmia, també el medi ambient i el canvi climàtic.

T'has plantejat quin és l’impacte ambiental relacionat amb la Covid-19? Ben és cert que, durant aquests mesos, els nivells de CO2 han baixat a mínims històrics (a causa de la falta de mobilitat, avions, transports etc,.) però és suficient per frenar o revertir el canvi climàtic que ens porta temps avisant?  La resposta es no. El canvi climàtic no s’ha aturat i tot a les baixades de nivells d'emissions, això no és suficient per revertir la situació. 

Quins són els riscos que la COVID-19 planteja al canvi climàtic?

  1. Retallades dels governs al pressupost destinat al medi ambient per la situació de crisi. Posant en risc tant les noves declaracions d'emergència climàtica com les campanyes de sensibilització i educació ambiental.
  2. Legislació ambiental. La crisi econòmica derivada del confinament ha aixecat el debat sobre la flexibilització de les normes ambientals. Les conseqüències econòmiques i laborals d'aquesta situació han donat lloc a propostes per rescatar aquests sectors, fet que contravindria les estratègies de descarbonització.
  3. Ús del cotxe. La por de contagiar-nos al transport públic pot significar un ús més intens del vehicle privat per desplaçar-nos.
  4. Augment de residus. El desconfinament implica l'adopció de mesures de protecció sanitària amb mascaretes, guants i altres materials d'un sol ús que poden acabar empitjorant la crisi ambiental. 

Quines són les oportunitats que podem aprofitar com a ciutadanes?

  1. Mobilitat. La COVID-19 pot afavorir a la mobilitat urbana més sostenible  (a peu, en bicicleta, tallant carrers al trànsit, etc.).
  2. Plans de recuperació «verds» o plans de xoc «ecosocials», com a estratègies a llarg termini per afavorir una sortida comuna a les múltiples crisis actuals.
  3. Contaminació. Com els canvis dràstics en l'ús del cotxe i altres transports contaminants com els avions o els creuers. Adaptant els espais de les ciutats sense circulació de vehicles.
  4. Consolidació del teletreball. Oportunitat per promoure patrons d'assentament en zones rurals (canvi de residència de ciutats cap a pobles) o per redistribuir la població i afavorir les ciutats mitjanes. Digitalització de reunions, conferències i esdeveniments, etc.
  5. Canvi de percepció de l'emergència climàtica. Conscienciació de la societat  a l’hora de canviar hàbits i consumir menys i de manera més eficient, sostenible i equitativa, recordant que el medi ambient és la base del nostre desenvolupament i de la nostra qualitat de vida.
  6. Canvis en el sistema de consum, reciclatge etc. Hem d'aprofitar la COVID-19 per accelerar un canvi social i canviar els nostres patrons de consum i producció, fent-la més respectuosa amb el medi ambient i els drets humans i animals, de manera que protegim la biodiversitat.

Descarrega’t la guia jove de supervivència al món laboral

Aquí podràs trobar el necessari per moure’t al món laboral. Tot el que necessites saber!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

‼️ El @BancoDeEspana atribueix l'#aturjuvenil a la "baixa qualitat" de l'educació universitària.

⚠️ Però per què no mirem a la #precarietat del mercat laboral espanyol i a la sobrequalificació que patim les #joves?

Llegeix aquí la nostra carta oberta 👉🏼 https://avalot.cat/el-culpable-es-el-mercat-de-treball-carta-al-banc-despanya/

🔴 Carta oberta de l’Avalot @avalotcat al Banc d’Espanya: gairebé la meitat de les joves ocupades pateixen sobrequalificació, treballen en posicions que requereixen una qualificació inferior del que correspon pel seu nivell formatiu http://www.ugt.cat/carta-oberta-de-lavalot-al-banc-despanya-gairebe-la-meitat-de-les-joves-ocupades-pateixen-sobrequalificacio/

⚠️Recordeu que la nostra manera de consumir és una de les causes fonamentals del 60% de totes les emissions globals de gasos amb efecte d'hivernacle i de l'actual emergència climàtica. 🌎

Siguem responsables! 🙏

https://blogs.publico.es/otrasmiradas/41118/un-viernes-negro-para-el-planeta/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=publico

El lado oscuro de los derechos laborales de Amazon que no se ve en el 'Black Friday'

Por @chemamolinaa
https://www.publico.es/sociedad/lado-oscuro-derechos-laborales-amazon.html/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=publico

🟣👩‍🔬 Mapa de la igualtat de gènere en el sistema de #coneixement de #Catalunya: presència de les dones en les categories superiors de la carrera professional.

#25N @icdones @govern

Load More...

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram