El darrer informe de l'Observatori del Sistema Universitari analitza l'evolució i la situació actual del professorat associat en les universitats públiques espanyoles i la gradual precarització del professorat universitari, associada a l'ús creixent i inapropiat d'aquesta figura contractual.
T'expliquem la problemàtica i les principals conclusions de l'informe!
El professorat associat és una figura de caràcter temporal que té per objectiu incorporar a la universitat a persones que per la seva experiència professional poden aportar a les estudiants coneixements i experiències relacionades amb determinada professió i el seu exercici.
Inicialment, el professorat associat hauria de tenir la seva dedicació principal fora de la universitat, de manera que pugui aportar altres coneixements dels quals s'aprenen a l'àmbit acadèmic.
Poder aportar l'especialització laboral a la formació acadèmica pot ser un avantatge amb valor afegit per a la formació, però aquesta eina s'ha acabat pervertint i precaritzant.
L'ús excessiu de la figura del professorat associat és un problema per diferents motius.
Tot això no només precaritza al professorat sinó que posa en perill la qualitat del treball universitari, de la docència i del treball d'investigació desenvolupat per les universitats.
Durant anys s'ha donat un procés gradual de substitució de professorat permanent a temps complet per professorat associat amb contracte temporal a temps parcial, situació que cal revertir urgentment.
El professorat associat és molt més jove que la resta, fet que ens indica que aquesta figura no s'està utilitzant per contractar especialistes amb experiència professional, sinó com a mà d'obra barata a precaritzar.
Des de l'Avalot volem reivindicar que la universitat no pot ser generadora de precarietat, ni de l'alumnat ni del professorat i el personal que hi treballa.
Si tens dubtes laborals, posa’t en contacte amb nosaltres!