La pandèmia originada per la Covid-19 ha posat en confrontació diferents drets fonamentals. Un cas clar ho veiem en la proposta del passaport sanitari.
El passaport sanitari és una proposta en forma de document digital que verificaria quines persones són immunes a la Covid-19.
L'objectiu inicial és poder garantir una mobilitat segura entre persones, com una mesura per reactivar el turisme i l'economia.
Aquesta mesura, però, està sent debat de diferents postures, ja que posa en confrontació dos drets fonamentals. Per una banda està la protecció a la salut de les persones (la integritat física) i per altra banda la protecció a la intimitat.
El passaport sanitari també pot evidenciar i inclús agreujar les desigualtats socials entre les persones.
Risc d'estigmatització. El Passaport sanitari implica la classificació de les persones segons les seves dades de salut, fet que obre la porta a diverses discriminacions i estigmatitzacions.
Risc de discriminació. Cal tenir en compte que actualment tenir o no la vacuna de la COVID-19, no depèn de la voluntat individual, sinó de la disponibilitat i de la decisió dels governs. Fins que no hi hagi accés universal a la vacuna, seria discriminatori implementar la mesura.
Risc de vulnerabilitat. L'emmagatzematge de les nostres dades de salut en un registre pot donar peu a fer el nostre dret a la intimitat molt més vulnerable. Les dades de salut són considerades "dades especialment protegides" i l'accés a aquestes suposaria una infracció a la nostra privacitat.
Podria el passaport sanitari restringir l'accés en restringir l’accés al mercat de treball a certes persones? És legal que les empreses coneguin les dades de salut de les treballadores?
Un dels perills del passaport sanitari és que les empreses restringeixin l'accés al treball d'aquelles persones que no hagin adquirit anticossos i no siguin immunes a la Covid-19. Aquest fet vulneraria l'article 35 de la Constitució Espanyola, que garanteix el dret al treball.
El passaport sanitari posaria en confrontació el dret a la integritat física i a la protecció de la intimitat. Per una banda les empreses han de donar compliment a la Llei de Prevenció de Riscos Laborals en matèria de seguretat i salut laboral. I per altra banda, les empreses tenen l'obligació de protegir a la treballadora i la seva intimitat, també en qüestions de salut.
Podria ser que ens trobéssim amb un judici de ponderació on hauríem de valorar quin és el dret que preval en cada cas?
D’acord amb l’article 4.2.C de l’Estatut de les Treballadores, cap treballadora podrà ser discriminada de forma directa o de forma indirecta a la feina, ni en l'accés al treball ni una vegada hagin estat contractades.
Si el passaport sanitari dóna a les empreses informació sobre la nostra salut, aquest podria fer-se servir com a eina per a discriminar a certes treballadores, de manera que es vulnerés l'Estatut de les Treballadores.
El famós passaport sanitari no pot servir perquè les empreses es relaxin en l'aplicació de les mesures de prevenció per evitar la propagació de la COVID-19. Abans d'adoptar aquesta mesura, han d'adoptar les mesures d'higiene i seguretat establertes per tal de garantir la seguretat i salut de les treballadores.
Les empreses han de limitar la mobilitat de les seves treballadores i aplicar el teletreball sempre que sigui possible. En cas contrari, cal flexibilitzar els horaris per evitar hores punta i la coincidència massiva de persones en l'espai de treball. També han d'aplicar totes les mesures de prevenció i higiene als centres de treball.
Tu què en penses? Creus que el passaport sanitari és una bona mesura o que és una eina discriminatòria? Et llegim als comentaris!