Múltiple jornada laboral: què suposa per a les dones?

Has escoltat alguna vegada el concepte "múltiple jornada laboral"?

Com hem vist en l'article sobre l'accés de les dones al mercat del treball, un dels factors de discriminació més importants per a les dones és el de la conciliació de la vida laboral i la vida familiar i domèstica.

La incorporació de les dones al món laboral retribuït s'ha fet sense resoldre el conflicte que suposa treballar fora de casa i al mateix temps atendre les responsabilitats familiars que històricament se'ns han atorgat a les dones.

Què és la múltiple jornada laboral?

Les dones subordinem el nostre temps de vida al temps de la resta de les persones que ens envolten i de les qui ens fem càrrec.

El poder que tenim sobre l'ús i la gestió del nostre temps es veu minvat, ja que, acabem configurant el nostre temps de vida tenint en compte les necessitats i interessos de la resta i l'atenció a les tasques domèstiques i familiars. Aquest fet perjudica no només al temps que dediquem al treball remunerat sinó també a la nostra salut o vida social, ja que disposem de menys temps per autocuidar-nos o per invertir en oci.

La múltiple jornada laboral suposa que les dones hem de treballar en l'esfera privada i en l'esfera pública, reduint significativament la nostra qualitat de vida.

Què diuen les dades?

Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya respecte a la dedicació de les tasques de la llar, el 41% de les dones afirmen que són elles qui s’ocupen de les tasques de la llar, mentre que en el cas dels homes només ho afirma un 11%. 

  • Les dones invertim menys temps que no pas els homes en el treball remunerat.
  • Les dones invertim menys temps que els homes en la vida social i l'oci.
  • Les dones invertim el doble de temps que no pas els homes en les tasques domèstiques i familiars.

Aquestes dades les pots consultar a l'Enquesta de l'Ús del Temps de l'Idescat.

Què suposa la múltiple jornada laboral?

La múltiple jornada laboral ens impedeix dedicar el mateix temps i dedicació que els homes al món laboral retribuït, ja que hi ha moltes tasques de les quals encara ens hem d'encarregar nosaltres pel simple fet de ser dones.

És per això que qualsevol retallada en la despesa pública que redueixi o suprimeixi serveis públics dirigits a la cura i l'atenció de menors i altres persones amb dependència, suposarà una reculada per a les dones, que seguiran veient-se obligades a continuar assumint l'impracticable doble paper de dona treballadora i cuidadora, en molts casos.

El foment de la corresponsabilitat en la regulació laboral i en la negociació col·lectiva són molt importants per a la consecució de l'objectiu de la igualtat, per la qual cosa les mesures de reforma laboral que paralitzin, dificultin o afebleixin mesures o instruments com la negociació col·lectiva per al compliment de tals finalitats, estan ocasionant una greu reculada en la lluita contra la discriminació de gènere en l'àmbit laboral.

Dificultats incrementades durant la COVID-19

Durant la pandèmia i el confinament domiciliari, s’ha produït un retrocés dels drets de les dones en l’àmbit laboral així com un augment de les múltiples jornades laborals que realitzem.

A partir del confinament moltes empreses van tancar els seus centres de treball i les treballadores van començar a prestar els seus serveis des dels seus domicilis particulars. Al mateix temps, també van tancar els centres educatius, obligant les dones a fer-se càrrec de bona part del treball d’ensenyament.

Tot i que es van ampliar les mesures de conciliació, tot això va acabar derivant en què les dones es van veure obligades a exercir una multiplicitat de jornades de treball, bona part d’elles invisibilitzades i no remunerades. 

Què podem fer per la múltiple jornada laboral?

  • Trencar amb els rols de gènere, especialment amb les discriminacions a través de l’assignació del rol de cura.
  • Reduir l'estrès derivat de les dificultats de conciliació de la vida laboral, personal i familiar.
  • Facilitar la corresponsabilitat de la vida personal, familiar i laboral de dones i homes.
  • Facilitar la participació de dones i homes en l'empresa, en els processos de promoció, de formació, de desenvolupament de carrera, així com en els alts nivells de responsabilitat de l'empresa.
  • Afavorir els serveis públics dirigits a la cura i atenció de persones dependents.
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram