Arran de la situació d’emergència social produïda per la COVID-19, s'han establert un seguit de mesures d'habitatge. Moltes persones s’han trobat en una situació de vulnerabilitat econòmica i social; per estar en situació d’atur, amb un expedient Temporal de Regulació d’Ocupació (ERTO) o la seva jornada laboral s’hagi vist reduïda perdent així ingressos.
Per aquesta situació social i econòmica, s’ha obert la convocatòria d’ajuts al pagament de lloguer, com a mesures d’habitatge, adreçada a les famílies que es trobin en aquesta situació de vulnerabilitat.
(Art. 1, Ordre TMA 336/2020)
Ajut per un import màxim de 6 mesos de renda de lloguer, des de l’abril al setembre de 2020.
Requisits
Sol·licitud
Presentar la sol·licitud acompanyada de la documentació relativa a:
El tràmit es fa en línia.
(Art. 16 RD-llei 11/2020)
Moratòria de 3 mesos per al pagament de les quotes de les hipoteques de l’habitatge habitual i immobles d’empresàries i professionals amb reducció d’ingressos a causa de la COVID-19.
Requisits
Les persones deutores d'hipoteques, préstecs no hipotecaris o crèdits que compleixin aquests requisits:
Sol·licitud
Presentar la sol·licitud davant l’entitat financera amb la qual es va signar la hipoteca, el préstec no hipotecari o el crèdit hipotecari acompanyada d’aquesta documentació:
Les entitats financeres tenen al seu web un formulari específic per fer la sol·licitud.
(ART. 1 RD 11/20)
Durant l’estat d’alarma es pot sol·licitar l’aturada d’un desnonament si l’arrendatària està en situació de vulnerabilitat econòmica o social.
Requisits
Ser persona llogatera en situació de vulnerabilitat, sense alternativa d'un altre habitatge, que tinguin una demanda de desnonament per manca de pagament del lloguer en curs, amb o sense una data de desnonament.
Sol·licitud
La persona llogatera ha d’acreditar al jutjat la seva situació de vulnerabilitat social o econòmica sobrevinguda com a conseqüència de l’expansió del COVID-19.
El lletrat de l’Administració de Justícia ho ha de comunicar-ho als serveis socials competents i, a partir d’aquest moment, s’iniciarà la suspensió extraordinària del llançament
(ART. 2 RD-LLEI 11/20)
És una pròrroga extraordinària de 6 mesos per als contractes d’arrendament d’habitatge habitual que finalitzen durant l’estat d’alarma.
Requisits
Ser titulars d'un contracte d'arrendament d'habitatge habitual que expiri durant l'estat d’alarma i fins a dos mesos després.
Sol·licitud
La persona arrendatària ha d'enviar la sol·licitud per correu electrònic a la propietària o administradora de finques en què indiqui que, segons el que estableix l'article 2 del Reial decret llei 11/2020, sol·licita la pròrroga extraordinària del contracte de lloguer.
(ART. 4 RD-LLEI 11/20)
Suspensió de la facturació dels contractes de lloguer dels pisos i locals comercials del par d’habitatges públics de la Generalitat des de l’abril i fins que duri la situació d’excepcionalitat.
Requisits i sol·licitud
No cal presentar cap sol·licitud. La Generalitat aplica l'ajornament directament.
(ART. 4 RD-LLEI 11/20)
Ajornament temporal i extraordinari del pagament de la renda de lloguer o reducció del 50% per a inquilines de grans propietàries, d’empreses o públics que no són de la Generalitat.
Requisits
Les persones i famílies en situació de vulnerabilitat que visquin en un habitatge d’una gran propietària, una empresa o entitat pública que no sigui la Generalitat i que compleixin aquests requisits:
No obstant això, aquest màxim s’amplia a 2.151,36 euros mensuals quan la unitat familiar, que inclou els cònjuges i els seus descendents sota tutela que conviuen junts, tinguin a càrrec algun membre amb una discapacitat reconeguda superior del 33% (intel·lectual) o al 65% (sensorial o física) o amb una malaltia greu que l’incapaciti per treballar.
Si és la persona deutora principal qui pateix aquesta discapacitat, el límit d’ingressos augmenta fins els 2.689,20 euros mensuals. A més, aquests ingressos màxims es podran incrementar en 53,78 euros per cada fill a càrrec o 80,67 euros per fill si la família és monoparental.
Sol·licitud
Cal demanar un ajornament o reducció de la quota a la propietària, amb el model de sol·licitud de pròrroga extraordinària (ho trobaràs al web de gencat.cat).
Després, cal emplenar el model de sol·licitud (ho trobaràs al web de gencat.cat) i aportar la següent documentació:
Si no es pot aportar el certificat de la prestació d’atur o la nota simple del Registre de la Propietat, s’haurà de presentar una declaració responsable que inclogui la justificació expressa dels motius, que han d’estar relacionats amb la crisis de la COVID-19. Quan finalitzi l’estat d’alarma, aquests documents s’hauran d‘aportar en el termini d’un mes.
(Art. 4 Ordre TMA/336/2020)
Avançament del pagament dels ajuts al lloguer als col·lectius especialment vulnerables, com són la gent gran i les dones que han patit violència masclista.
Requisits
Persones majors de 65 anys i dones víctimes de violència masclista que van obtenir els ajuts al lloguer l’any 2019 o en van quedar excloses.
Sol·licitud
No cal fer cap sol·licitud.
(Art. 16 RD-llei 11/2020)
Microcrèdits al 0€ d’interès per fer front al pagament del lloguer d’habitatges de petites propietàries. Cal demanar primer l’ajornament del pagament. Es demana a l’entitat bancària abans del 30 de setembre.
Requisits
Les persones i famílies en situació de vulnerabilitat que compleixin els següents requisits:
Sol·licitud
Prèviament, cal demanar a la propietària de l’habitatge l’ajornament del pagament del lloguer amb el model de sol·licitud de pròrroga extraordinària ( ho trobaràs a gencat.cat). Si no es demana, es perd el dret a demanar el microcrèdit.
Cal emplenar la sol·licitud del programa de microcrèdits extraordinària ( ho trobaràs a gencat.cat) i acompanyar-la amb la documentació que acrediti les condicions econòmiques establertes o bé una declaració responsable.
Si el contracte de lloguer està signat per més d’una persona, hauran de demanar el préstec de forma conjunta.
Per més informació sobre mesures d'habitatge pots consultar aquest web.