Ingrés Mínim Vital: tot el que cal saber!

Actualització 15/09/20:

Totes les persones que sol·licitin l'Ingrés Mínim Vital abans del 31 de desembre i li aprovin, el cobraran amb efectes econòmics retroactius des de l'1 de juny.

També augmenta el termini de resolució, que inicialment era de tres mesos. D'aquesta manera, ningú que no hagi rebut resposta ha de tornar a presentar la sol·licitud, ja que la petició no serà desestimada per silenci administratiu.

Què és l’ingrés mínim vital?

És una prestació econòmica que té per objectiu assegurar unes condicions de vida mínimes per a les persones (i llars) que es trobin en situació de precarietat i vulnerabilitat econòmica.

Qui pot sol·licitar-lo?

Ho podran sol·licitar totes aquelles persones que compleixin els següents requisits:

  • Tenir més de 23 anys i menys de 65 anys.
  • Estar en una situació de vulnerabilitat econòmica segons els llindars establerts en la normativa aplicable.
  • Residir de manera habitual i continuada (sense interrupcions temporals) a Espanya  durant almenys l’any anterior a la sol·licitud de la prestació.
  • Per les persones sol·licitants que viuen soles i que no estiguin integrades en una unitat de convivència, s'exigeix haver viscut durant almenys els tres anys anteriors a la sol·licitud de manera independent de les persones progenitores.

Puc sol·licitar la prestació a causa de la meva situació econòmica?

Per poder sol·licitar l’ingrés mínim vital els ingressos de la persona sol·licitant no poden superar el llindar següent:

Font: UGT de Catalunya

A partir de quan es pot sol·licitar?

La prestació es podrà sol·licitar a partir del 15 de juny del 2020. Fins al 31 de desembre tindrà efectes des del 1 de juny.

Com el puc sol·licitar?

Actualment els Centres d'Atenció i Informació de la Seguretat Social (CAISS) romanen tancats, així que el més adient és fer-ho per internet entrant al lloc web de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) en la Seu electrònica de la Seguretat Social.

Pots fer-ho sense necessitat de certificat electrònic o Cl@ve,

http://www.seg-social.es/

Quina és la quantitat econòmica de la prestació?

L’ingrés Mínim Vital atorga a les persones beneficiàries una renda mensual que variarà en funció del nombre de persones que convisquin i de les seves característiques personals i familiars. La quantitat oscil·larà entre els 462 euros i els 1.015 euros mensuals.

En el cas que la unitat de convivència disposa d'ingressos preexistents, la prestació d’Ingrés Mínim Vital serà la diferència entre aquests ingressos i el llindar establert per a aquesta llar. 

Pots utilitzar aquest simulador per comprovar la quantia.

He d’estar apuntada a l’atur per sol·licitar-lo?

En cas d’estar aturada, un dels requisits per demanar la prestació és estar apuntada com a demandant d’ocupació al Servei d’Ocupació de Catalunya. (Consulta l’Oficina de Treball que tinguis assignada segons el teu domicili).

El puc demanar si treballo?

Sí. L’Ingrés Mínim Vital és compatible amb una feina. De fet, quan el cas que la persona estigui ocupada, quan el seu salari s'incrementi, la quantia de la prestació es reduirà en una quantitat inferior.

És una mesura relacionada amb la COVID-19?

Tot i que l’Ingrés Mínim Vital ajudarà a les persones beneficiàries durant els efectes de la crisi ocasionada per la COVID-19, la prestació té caràcter permanent i no dependrà dels efectes de la pandèmia. 

És compatible amb la Renda Garantida de Ciutadania?

Sí. L’Ingrés Mínim Vital és compatible amb la Renda Garantida de Ciutadania que atorguen algunes Comunitats Autònomes. Així doncs, les persones que estiguin percebent l’atur podran sol·licitar l’Ingrés Mínim Vital sense haver de renunciar a la prestació de desocupació que estiguin percebent fins al moment.

La Renda Garantida de Ciutadania és superior a l’Ingrés Mínim Vital, va dels 664 euros per a un sol membre fins al 1.028 euros a partir de 5 persones. Així, la Renda Garantida de Ciutadania podrà complementar aquesta nova prestació. La quantitat es percebrà en 12 pagues.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram