MARÇ | MES DE LES DONES

El mes de març està marcat per la celebració del Dia Internacional de les Dones, el 8 de Març. La jornada de reivindicació no va ser institucionalitzada l'any 1975 per l'ONU, tot i que els primers precedents són ja a la primera dècada del segle XX .

El 1910, a la II Conferència Internacional de les Dones Socialistes, reunida a Copenhaguen es va retirar la demanda del sufragi universal per a totes les dones i, a proposta de Clara Zetkin, es proclamés el 8 de Març com el Dia Internacional de les Dones.

Avui dia, en ple segle XXI i encara que pugui semblar increïble, la lluita feminista segueix sent més necessària que mai. Seguim patint violència física però és l'estructural la que ens fa més mal. Sota la violència física hi ha tota una sèrie de diferents mecanismes de les violències masclistes, que prenen un caràcter més subtil i invisible. Mecanismes que estan totalment normalitzats i, per tant, socialment tolerats: mirar, insultar, menysprear, controlar, espiar, fer callar, desautoritzar, desvalorar, culpabilitzar... A la feina ens paguen menys per fer el mateix que un home i ocupem els llocs de treball més precaris i en pitjors condicions. I quan arribem a casa, carreguem sobre les espatlles la satisfacció de les necessitats dels altres, a costa de la nostra salut, el nostre temps i els nostres projectes personals. Els mitjans de comunicació i la publicitat estan infestats de missatges i imatges que ens degraden com a persones i ens releguen a la condició d'objecte sexual. També som agredides per un sistema judicial que és còmplice i perpetua les violències que patim, que no treballa per la reparació dels danys i que no ens protegeix.

El 8 de Març de 2018 es va fer la primera vaga internacional de dones. Va ser convocada per organitzacions feministes i aliades de la lluita pels drets de les dones arreu del món. S'hi van adherir més de 170 països i una gran quantitat d'activitats locals relacionades. La mobilització va ser motivada per la lluita contra la violència masclista, la desigualtat de gènere i les diferents formes d'opressió contra les dones. L'acció internacional simultània va tenir l'objectiu de visibilitzar la situació d'explotació de les dones en l'àmbit del treball, la reproducció social i la feina reproductiva.

Només amb la lluita feminista i adoptant postulats feministes i pràctiques conseqüents amb elles, podrem erradicar el terrorisme masclista.

CONCEPTES CLAU

  • Sufragi femení: Dret polític i constitucional de les dones a votar i escollir, directament o indirecta, els càrrecs públics. En un sentit ampli, el sufragi inclou l’actiu –en el qual es determina qui té dret a l'exercici del vot (ús més comú)– i el passiu –que es refereix a qui i en quines condicions té dret a ser elegida.
  • Igualtat de gènere: Condició d'igualtat de dones i homes en les possibilitats de desenvolupament personal i de presa de decisions, sense les limitacions imposades pels rols de gènere tradicionals.
  • Sororitat: Lligam estret entre dones basat en el compartiment d'experiències, interessos, preocupacions, etc.
  • Apoderament: Procés pel qual una persona o un grup social adquireix o rep els mitjans per a enfortir el seu potencial en termes econòmics, polítics o socials.
  • Doble jornada: Expressió emprada per fer evident el temps que moltes dones es troben obligades a dedicar a la suma de les feines domèstiques i les laborals.
  • Feminisme: Moviment que té com a finalitat d'aconseguir la igualtat política, econòmica, social i jurídica de la dona respecte a l'home.
  • Perspectiva de gènere: Consideració de les diferències entre dones i homes en un àmbit o una activitat per a trobar línies de reflexió i d'acció per solucionar les desigualtats.
  • Sostre de vidre: Barrera invisible que representa les limitacions amb què es troben les dones per ascendir en la seva carrera professional fins als càrrecs de més responsabilitat.
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram