Des de l'any 2012, cada 14 de juliol se celebra el Dia Internacional de la Visibilitat No-binària per crear consciència i organitzar-se entorn dels problemes que enfronten les persones no-binàries a tot el món.
El no-binarisme de gènere és un “terme paraigua” que engloba totes les identitats que excedeixen i/o qüestionen d'alguna manera, la matriu binària home-dona.
Moltes persones no-binàries s’identifiquen com a “persones trans” entenent que aquest terme fa referència a les persones que no s'identifiquen amb el gènere assignat en néixer.
Les persones no-binàries reben la violència estructural del cistema cisheteropatriarcal.
L’Estudi sobre les necessitats i demandes de les persones no-binàries a Espanya elaborat pel Ministeri d’Igualtat conclou que: “L'entorn familiar i els àmbits educatiu, sanitari i laboral són els entorns més insegurs i que imposen les limitacions més importants per a accedir a recursos materials i afectius per a la transició i/o evolució en el gènere”.
L’àmbit laboral és un espai on es reprodueixen violències de molts tipus. Les persones no-binàries sovint invisibilitzen el seu no-binarisme per no haver de justificar-se i rebre comentaris ofensius cap a la seva identitat.
És un dels àmbits més insegurs per a les persones no-binàries. La majoria d’elles, han de fer, modular o exagerar el “passing”. És a dir, performar el gènere d’home o dona, per encaixar en el binarisme i que es tradueix en una mala atenció sanitària.
El Govern de la Generalitat de Catalunya ha impulsat l’“Estratègia per incorporar la referència al no-binarisme, al nom sentit i a la diversitat familiar en els documents administratius i en els sistemes d’informació”, perquè les persones puguin expressar la seva identitat d’acord amb el nom sentit i el gènere lliurement autoidentificat en els documents administratius.
El canvi en la documentació administrativa no és només un reconeixement a les persones no-binàries. És també, una mostra a tota la societat que se lis té en compte i que els seus drets són respectats.
La Llei Trans i LGTBI tot i ser un avanç en la conquesta de drets per a la comunitat LGTBIQA+, la llei no ha recollit les demandes de les persones no-binàries.
El text no contempla cap referència a les persones no binàries. Considerem que utilitzar el gènere inclusiu en el llenguatge és important, però no té sentit si després se lis exclou de la legislació.
Des de l'Avalot estem compromeses a fer tot el possible per erradicar els estereotips i la violència cap a les persones no-binàries arreu, també als centres de treball.
Sabem que el llenguatge és una eina política molt potent. Per això, avui presentem el Manual d'estil de llenguatge no-binari perquè els centres de treball siguin un àmbit més segur per a les persones no-binàries i afavoreixi la visibilitat no-binària.
Pots descarregar-te aquí el Manual d'estil de llenguatge no-binari "I."
Disponible a partir del 14 de juliol de 2023.