La llei Trans: tots els punts clau!

Després de molts mesos de debat, la “Llei Trans” s’ha aprovat avui 22 de desembre. Aquesta llei, que suposa una reparació històrica per a la comunitat trans, finalment es fusionarà amb la Llei LGTBI en una Llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBIQ+. Aquesta llei pretén configurar un marc de protecció per a les persones trans, tal com va fer en el seu moment la llei de matrimoni igualitari.

Quins són els punts clau de la Llei Trans i LGTBI?

La llei estableix els punts següents: 

 • No discriminació. Es reconeix expressament el dret de les persones LGTBI a no ser discriminades per motius d'orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere o característiques sexuals.
 • Despatologització de la transsexualitat. No serà necessari un reconeixement mèdic ni psicològic per acreditar la identitat de gènere. Tampoc serà necessari un tractament hormonal durant 2 anys per a poder efectuar el canvi registral.
 • Autodeterminació de gènere. La Llei reconeixerà, tot i no anomenar-la així, el dret a la identitat de gènere lliurement manifestada. El canvi en el Registre Civil obligarà a una doble compareixença amb la qual la persona interessada en el canvi haurà de ratificar la seva decisió en un període màxim de tres mesos. En aquest cas sense necessitat d'informes mèdics ni proves. 
 • Menors trans. La rectificació del nom registral la podran realitzar de manera autònoma en un termini de 4 mesos les persones de 16 anys i 18 anys. Les persones d'entre 14 i 16 anys també la podran realitzar amb el consentiment de les seves representants legals. Lis menors d'entre 12 i 14 anys necessitaran aprovació judicial per a poder fer-ho. Respecte a lis nenis intersex, no es podran realitzar cirurgies de modificació genital i s'ampliarà el termini perquè les seves famílies registrin el seu sexe.
 • Protecció internacional de les persones estrangeres. La Llei estableix protecció per a les persones estrangeres que es trobin a Espanya demandants d’asil a causa de persecució per motiu d’identitat sexual o expressió de gènere al seu país d’origen. Això queda recollit amb la Llei 12/2009, de 30 d’octubre, reguladora del dret d’asil i de protecció subsidiària
 • Reproducció i filiació. Les dones lesbianes i bisexuals, així com les dones soles i les persones trans amb capacitat per gestar, tindran dret a tenir accés a tècniques de reproducció assistida en el Sistema Nacional de Salut. També es permet l'afiliació de criatures de dones lesbianes i bisexuals sense necessitat d’estar casades modificant el Codi Civil.
 • Teràpies de conversió. Es prohibeixen les teràpies de conversió, aversió o condicionament, en qualsevol forma, destinades a modificar l'orientació o identitat sexual o l'expressió de gènere de les persones.
 • Persones intersexuals: Es legislen drets fonamentals per a les persones intersexuals, com són el dret a no patir mutilacions en néixer o el de no haver de ser inscritis en un sexe durant el primer any de vida.

Proteccions de la Llei Trans i LGTBI

 • Àmbit laboral 

Creació de plans específics per millorar l’ocupabilitat, i s'inclou a les persones trans en l'elaboració dels plans d'igualtat i no discriminació. Les empreses de més de 50 treballadoris hauran de tenir plans d’igualtat LGTBI. 

 • Àmbit educatiu

Lis menors trans tindran dret a expressar la seva identitat de gènere lliurement. Les Administracions competents hauran d’elaborar un protocol contra l’assetjament trans. Seran considerades infraccions molt greus els continguts educatius discriminatoris en llibres de text i materials didàctics i els actes d’assetjament.

 • Àmbit sanitari

Les persones trans que poden gestar es podran sotmetre a tractament de reproducció assistida. El Sistema Públic de Salut incorporarà al seu catàleg de serveis comuns el tractament hormonal, el procés quirúrgic genital, materials de pròtesi necessaris, congelació d’òvuls, etc. i acompanyament psicològic. 

 • Àmbit penitenciari

Les persones trans, en situació de privació de llibertat o internes en un centre penitenciari, tindran dret a ser tractades i separades d’acord amb el seu sexe registral o identitat de gènere expressada, però en cas que considerin que això suposaria un risc podran sol·licitar la inclusió en el sexe contrari.

Quina valoració fem de la Llei Trans i LGTBI?

Des de l’Avalot celebrem l’aprovació de la Llei Trans. Després d’una forta oposició de la dreta i extrema dreta i les esmenes del PSOE que han posat pals a les rodes a un clam social. Aquesta aprovació és una victòria per la defensa de la diversitat i els drets humans de totis. 

Malgrat la nostra satisfacció, trobem que el text no contempla cap referència a les persones no binàries i considerem que utilitzar el gènere neutre en el llenguatge és important, però no té sentit si després se lis exclou de la legislació.

Tampoc ens acaba de convèncer el nul reconeixement a la infància trans en menors de 12 anys ni que per a les persones trans refugiades i migrants existeixin certs problemes per a adequar els seus documents d'identitat, encara que entenem que això és més responsabilitat de la Llei d'Estrangeria. Les persones migrants en situació irregular han quedat fora de la llei.

Pel que fa a les persones intersexuals, tot i que durant el primer any de vida no hi hagi obligació de registrar el sexe, un cop passat aquest temps, sí que s’ha de fer, un fet que no reconeix el dret a les persones intersex a viure en plenitud.

Així i tot, des de l'Avalot creiem que aquesta llei és un punt de partida històric per al reconeixement dels drets i llibertats de moltes persones i celebrem que estigui prosperant. Queda molt camí per recórrer i seguirem treballant per a la consecució d'una plena societat més justa, igualitària i interseccional.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
 • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram