María Lejárraga: referent feminista del segle XX

María de la O Lejàrraga (María Lejárraga), va néixer el 28 de juny del 1874 a La Rioja. També coneguda com a María Martínez Sierra, pseudònim que va adoptar a partir dels cognoms del seu marit, Gregorio Martínez Sierra.

Qui va ser María Lejárraga?

María Lejárraga va ser una escriptora, autora teatral i feminista espanyola. També va ser traductora d’autors com Shakespeare, Sthendal, Ibsen o Sartre.

L'obra teatral de Lejárraga, s'emmarca dins del modernisme espanyol, amb una forta influència de Jacinto Benavente. Va escriure més de 100 obres literàries, entre elles: Canción de cuna (1911), El amor brujo (1915), Una mujer por caminos de España (1952), Gregorio y yo (1953), Viajes de una gota de agua (1954) i Fiesta en el Olimpo (1960).

La crítica, que pensava que l'autor era el seu marit, en destacava la creació dels personatges femenins complexos, on l'autora aboca les seves pròpies experiències.

El seu compromís feminista 

María Lejárraga va ser una feminista convençuda i molt activa. Va participar molt activament al Lyceum Club Femenino de Madrid fundat el 1926. També va crear l’Associació Femenina d’Educació Cívica (coneguda com La Cívica) l’any 1931. 

Va ser una gran defensora del dret a vot femení, va reivindicar que aquest no suposava un perill per la República en un article a la Revista Crónica

La vida política, la guerra civil i l’exili de María Lejárraga

Va estar afiliada al Partit Socialista. Durant la II República va tenir un paper destacat. A les eleccions generals espanyoles del 1933 va ser escollida com a diputada al Congrés de la República per la demarcació de Granada i va ostentar el càrrec de vicepresidenta de la Comissió d’Instrucció Pública. 

En esclatar la Guerra Civil Espanyola va exiliar-se a l’estranger (primer a Niça, Londres, París, Nova York, Mèxic i finalment a Buenos Aires on va morir l’any 1974).

Altres referents feministes:

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
LA VULL
GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram