Els nostres desitjos per a l’any 2023

Els preus abusius del lloguer, que afecten la classe treballadora, especialment afectant de manera negativa el jovent de Catalunya provoquen que no puguem establir el nostre projecte de vida en unes condicions materials dignes. Això afecta a la nostra salut, especialment la salut mental. 

Les joves de classe treballadora tenim molts desitjos per l'any 2023 i estem disposades a lluitar per fer-los possibles. 

El jovent l’any 2022

La darrera reforma laboral del 2021, fruit del diàleg social ha sigut el punt de partida d’un llarg camí. Aquest camí ens ha de portar a recuperar tots els drets que les anteriors reformes laborals van soscavar i conquerir-ne de nous.

Les joves encara patim més parcialitat que continua sent molt superior a la de la població general. Tot i l’efecte positiu de la reforma laboral 2021, les joves continuem patint més temporalitat que la població general. Les joves de 20 a 24 anys són les que enguany han formalitzat més contractes temporals.

L’emancipació juvenil continua sent un problema per a les joves. De fet, en els últims 12 anys, la taxa d’emancipació juvenil ha disminuït en més de 10 punts.

La salut mental de les joves s’ha vist molt afectada per les successives crisis econòmiques i sanitària. De fet, vam ser el col·lectiu més afectat per la pandèmia de la COVID-19 i és que el suïcidi és la primera causa de mort entre persones joves de 25 a 39 anys a Catalunya i el 42% de les joves trans a Catalunya han tingut intens de suïcidi.

Els desitjos de l'Avalot per a l'any 2023

 1. Seguir avançant en la recuperació de drets que van ser eliminats en les reformes laborals del 2010 i 2012. Drets com per exemple, la recuperació de la indemnització per improcedència de 45 dies per any treballat, també cal que les causes d’acomiadament estiguin més acotades, siguin més clares i les empreses les hagin de justificar degudament.
 2. L’eliminació de l'cisheteropatriarcat i l'erradicació de les violències masclistes. Dins d'aquestes violències, també les més invisibilitzades i les que succeeixen en l’àmbit laboral i l’erradicació de la feminització de la pobresa i la bretxa salarial per gènere.
 3. Una societat lliure de discriminacions racistes, LGTBI, capacitistes, de pressió estètica i normativa, etc.
 4. La protecció integral i efectiva de la salut mental massa sovint afectada per les condicions estructurals del sistema capitalista, així com la incorporació dels riscos psicosocials en els processos d’avaluació i prevenció dels riscos laborals en totes les empreses i organitzacions.
 5. La defensa ferma del medi ambient i la protecció i respecte cap a les animals no humanes
 6. La defensa del català i del model d’immersió lingüística a les aules com a eina de cohesió social.
 7. Augmentar l’SMI a 1200€, per tal de millorar l'ocupacióm, ja que és un element que té un efecte de redistribució de la riquesa. L’apujada de l’SMI haurà de ser proporcional i superior a l’inflació de preus i del cost de vida. 
 8. La protecció del dret a l’habitatge i la regulació del preu del lloguer, amb mesures per acabar amb l’especulació de l’habitatge, un dret bàsic i un bé de primera necessitat, que no estiguin basades en ajudes directes.
 9. El compromís de les administracions públiques per a impulsar polítiques actives d'ocupació amb criteris que assegurin que la contractació juvenil sigui de qualitat i que fomentin la visió juvenil als convenis col·lectius eliminant el biaix adultcentrista de la normativa laboral vigent.
 10. La jornada laboral de 32 hores: Cal repartir el treball entre totes per fer el treball compatible amb la conciliació i la salut i benestar físic i mental. 
 11. La regulació de la renda bàsica universal suficient per cobrir les necessitats materials essencials.

Aquest són els nostres desitjos pel 2023. Aquest any les joves sindicalistes continuarem lluitant contra el capitalisme i l'heteropatriarcat, que és la millor manera de defensar els drets i llibertats de la classe treballadora.

Us desitgem un any 2023 ple d’encerts i lluita!

Uneix-te a l’Avalot i fem-nos fortes!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
 • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram