Després de molts mesos de debat, la “Llei Trans” s’ha aprovat avui 22 de desembre. Aquesta llei, que suposa una reparació històrica per a la comunitat trans, finalment es fusionarà amb la Llei LGTBI en una Llei per a la igualtat real i efectiva de les persones trans i per a la garantia dels drets de les persones LGTBIQ+. Aquesta llei pretén configurar un marc de protecció per a les persones trans, tal com va fer en el seu moment la llei de matrimoni igualitari.
La llei estableix els punts següents:
Creació de plans específics per millorar l’ocupabilitat, i s'inclou a les persones trans en l'elaboració dels plans d'igualtat i no discriminació. Les empreses de més de 50 treballadoris hauran de tenir plans d’igualtat LGTBI.
Lis menors trans tindran dret a expressar la seva identitat de gènere lliurement. Les Administracions competents hauran d’elaborar un protocol contra l’assetjament trans. Seran considerades infraccions molt greus els continguts educatius discriminatoris en llibres de text i materials didàctics i els actes d’assetjament.
Les persones trans que poden gestar es podran sotmetre a tractament de reproducció assistida. El Sistema Públic de Salut incorporarà al seu catàleg de serveis comuns el tractament hormonal, el procés quirúrgic genital, materials de pròtesi necessaris, congelació d’òvuls, etc. i acompanyament psicològic.
Les persones trans, en situació de privació de llibertat o internes en un centre penitenciari, tindran dret a ser tractades i separades d’acord amb el seu sexe registral o identitat de gènere expressada, però en cas que considerin que això suposaria un risc podran sol·licitar la inclusió en el sexe contrari.
Des de l’Avalot celebrem l’aprovació de la Llei Trans. Després d’una forta oposició de la dreta i extrema dreta i les esmenes del PSOE que han posat pals a les rodes a un clam social. Aquesta aprovació és una victòria per la defensa de la diversitat i els drets humans de totis.
Malgrat la nostra satisfacció, trobem que el text no contempla cap referència a les persones no binàries i considerem que utilitzar el gènere neutre en el llenguatge és important, però no té sentit si després se lis exclou de la legislació.
Tampoc ens acaba de convèncer el nul reconeixement a la infància trans en menors de 12 anys ni que per a les persones trans refugiades i migrants existeixin certs problemes per a adequar els seus documents d'identitat, encara que entenem que això és més responsabilitat de la Llei d'Estrangeria. Les persones migrants en situació irregular han quedat fora de la llei.
Pel que fa a les persones intersexuals, tot i que durant el primer any de vida no hi hagi obligació de registrar el sexe, un cop passat aquest temps, sí que s’ha de fer, un fet que no reconeix el dret a les persones intersex a viure en plenitud.
Així i tot, des de l'Avalot creiem que aquesta llei és un punt de partida històric per al reconeixement dels drets i llibertats de moltes persones i celebrem que estigui prosperant. Queda molt camí per recórrer i seguirem treballant per a la consecució d'una plena societat més justa, igualitària i interseccional.