Ahir va tenir lloc a la nostra seu una nova edició de l’Union Bar Barcelona, on les joves de la ciutat ens reunim per debatre aspectes de la vida social, laboral o sindical. Aquest dimecres el tema central va estar la problemàtica de l’emancipació juvenil, pel qual es va comptar amb la presència de les cooperatives Qualitat Habitatge i Sostre Cívic, del secretariat nacional de la UGT de Catalunya i de diferents assistents del Jovent Republicà i de la Joventut Socialista de Catalunya.
En l’actualitat la taxa d’emancipació a Catalunya entre les joves de 16 a 29 anys ha passat del 33% al 24% en un període de deu anys i només un 7% de les joves poden marxar a viure soles, sense compartir pis. Aquestes dades, molt llunyanes a les d’altres territoris europeus, són degudes a la barreja explosiva generada pels abusos del mercat immobiliari i la precarietat laboral de les joves catalanes.
El sindicat sempre ha estat un lloc de confluència per a les esquerres i és per això que des de l’Avalot considerem que és bàsic que es reguli el mercat immobiliari i que les forces polítiques d’esquerres es posin d’acord per fer polítiques tan importants per a la classe treballadora.
A l’Union Bar es va plantejar la situació actual de l’emancipació juvenil i les causes i conseqüències de la problemàtica, també es van presentar i reafirmar les propostes de l’Avalot en matèria d’habitatge digne, sorgides a la X Trobada.
Derogació de les darreres reformes laborals, que només aconsegueixen precaritzar el mercat laboral dotant-lo de major inestabilitat i inseguretat per a les treballadores.
Regulació del preu de l'habitatge. No es pot especular amb el dret de la ciutadania. El m2 s'ha de regular tenint en compte la ciutat, el barri, l'any de construcció de l'immoble així com l'estat de conservació.
L'administració pública hauria de garantir-nos un habitatge adreçat a les nostres necessitats, sense veure'ns obligades a gastar més del 30% dels ingressos de la unitat familiar per tenir un habitatge digne.
Ampliació de la bossa d’habitatge públic. Les ajudes directes a les persones, no solucionen el problema estructural de l'habitatge.
Regulació de la tinença de pisos buits, sobretot de grans tenidors. Cal que l’Administració faci de de mediadora entre propietàries i llogateres. L'habitatge no pot ser objecte d'especulació.
Regulació dels als pisos turístics, és intolerable que s'especuli i es facin negocis amb l'habitatge. S'ha de perseguir aquesta pràctica, ja que no beneficia ni al sector turístic ni a les ciutadanes de classe treballadora que hem de marxar de les ciutats.
Exigim que els contractes de lloguer siguin, almenys, per a 15 anys. Això ens donaria l'estabilitat que necessitem per a començar el nostre projecte de vida.
Millora de les condicions i els pagaments que hem d'assolir les ciutadanes per llogar un pis.
Recuperació de la llei 24/2015, de 29 de juliol, de mesures urgents per afrontar l'emergència habitacional i la pobresa energètica.
Que torni a entrar en vigor la llei 25/2015, de 28 de juliol, de mecanisme de segona oportunitat, reducció de la càrrega financera i altres mesures d’ordre social.
Cada mes tindrem a la nostra seu (Plaça Vázquez Montalbán, 4) una nova edició de l’Union Bar, sempre tractant temes d’interès social de manera informal. Us mantindrem informades de properes convocatòries!