Treballant com a falses autònomes, assumim més responsabilitats i disposem de menys drets, protecció i prestacions del que ens pertocaria. T'expliquem tot el que has de saber!
A causa de la situació actual del mercat de treball, moltes joves són contractades a través de contractes mercantils (com autònomes). De vegades les empreses recorren a aquesta relació laboral només per disminuir i evadir les cotitzacions i tributacions a la Seguretat Social i Hisenda que els hi correspondrien si tinguessin aquestes persones assalariades.
Aquesta nova manera de sobreexplotació que patim moltes joves, hem de saber que són contractacions il·legals!
Què és?
Persona física que realitza de forma habitual, personal, directa, per compte propi i fora de l’àmbit de la direcció i l’organització d’una altra persona, una activitat econòmica o professional a títol lucratiu. Aquesta activitat autònoma o per compte propi podrà realitzar-se a temps complet o a temps parcial.
Un cas particular és la figura de la treballadora autònoma amb dependència econòmica (TRADE). Correspon a persones que perceben almenys el 75% dels ingressos d’una sola clienta (però decidint igualment elles mateixes com dur a terme la feina).
Marc regulador: Estatut de la Treballadora Autònoma
Característiques:
Què és?
De forma voluntària presten els seus serveis retribuïts per compte de l’empresa, dins de l’organització i la direcció d’una altra persona, física o jurídica.
Marc Regulador: Estatut de les Treballadores, conveni col·lectiu o d’empresa.
Característiques:
La treballadora assumeix més responsabilitats econòmiques i disposa de menys drets, protecció i prestacions del que els pertocaria.
Excepció: Una persona inscrita com a TRADE pot decidir lliurement treballar per a un sol client. Però si és el client qui t’exigeix que no treballis per a ningú més, t’hauria de contractar.
El TRADE són persones que perceben almenys el 75% dels ingressos d’un sol client/a (però són elles qui decideixen com dur a terme la feina).
Fa anys que denunciem que les plataformes digitals ofereixen unes condicions de treballs impredictibles i innegociables, que suposen un desemparament de la treballadora davant l'empresa i condemna a l'explotació. Diferents tribunals, també el Tribunal Suprem, ens ha donat la raó al reconèixer que les 'riders' de plataformes com Deliveroo, Glovo o Amazon són falses autònomes i que les empreses han de pagar les cotitzacions endarrerides a la Seguretat Social.
Si creus que t'estan utilitzant com a falsa autònoma, posa't en contacte amb nosaltres perquè t'assessorem! També pots visitar la web http://turespuestasindical.es/