El capacitisme en el món laboral | Dia Internacional de les persones amb discapacitat

En el Dia Internacional de les persones amb discapacitat volem denunciar el capacitisme present a la societat. Encara queda molt camí a fer!

Què reivindica el dia internacional de les persones amb discapacitat?

Aquest dia internacional té com a objectius:

  • Denunciar el capacitisme present a la societat i també al món laboral. 
  • Sensibilitzar l'opinió pública sobre els temes relacionats amb la discapacitat.
  • Promoure la presa de consciència pel que fa als beneficis que generaria la integració de les persones amb discapacitat en tots els aspectes de la vida política, social, econòmica i cultural.

La celebració també serveix per trencar l’estigmatització envers les discapacitats i reivindicar el dret inherent a una vida independent inherent a qualsevol persona (reconegut a l’article 19 de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat), però que sovint les persones amb discapacitat no tenen garantit. 

Com ha afectat la COVID-19 a les joves amb discapacitat?

Durant la crisi ocasionada per la pandèmia de la covid-19 les persones amb discapacitat han sigut un dels col·lectius més oblidats per les polítiques i mesures socials adreçades a pal·liar-ne els efectes negatius. Per tant, les mesures establertes han tingut un biaix capacitista evident.

Un exemple d’aquesta visió capacitista són les restriccions de mobilitat i la prohibició d’activitats presencials de lleure que es van adoptar i que clarament van afectar de manera molt negativa, per exemple a les infants i les joves amb discapacitat intel·lectual que van veure prohibits els pocs espais que tenen de socialització i que són essencials per al seu benestar i desenvolupament psicosocial. 

El capacitisme al món laboral

L’article 4 de l’Estatut de les Treballadores estableix la prohibició a no ser discriminades directament o indirectament per a l’ocupació o una vegada ocupades patir discriminació en l’àmbit laboral per raons de sexe, estat civil, per l’edat dins dels límits que marca aquesta Llei, origen racial o ètnic, condició social, religió o conviccions, idees polítiques, orientació sexual, afiliació o no a un sindicat, etc.

Però tot i la prohibició formal de discriminació, la realitat en l’àmbit laboral és ben diferent. Encara, avui en dia, el capacitisme és real i la discapacitat és objecte d’estigma i les persones amb discapacitat són un col·lectiu vulnerabilitzat de manera sistemàtica per un sistema estructural capacitista.

Erradicar el capacitisme

Cal que les administracions s’impliquin per erradicar el capacitisme, lluitin per sensibilitzar entorn les discapacitats amb l’objectiu de visibilitzar i normalitzar les discapacitats, a més de lluitar contra l’estigmatització.

Segons la Federació ECOM, durant l’any 2020, van rebre 508 consultes, de les quals 120 van fer referència a vulneracions de drets, de les quals el 47% d’homes i el 53% de dones i que referenciaven majoritàriament sobre dret al treball (32%) i dret a l’habitatge (20%).

Per tant, les dones amb discapacitat física i/o orgànica en l’àmbit laboral i l’àmbit d’habitatge són les que més pateixen discriminacions i vulneracions de drets humans. Així doncs, tot i els avenços aconseguits, encara queda molt camí per recórrer.

Si pateixes capacitisme a la feina, t'ajudem!

Recorda que si pateixes cap mena de discriminació a la feina, et pots posar en contacte amb nosaltres i t'ajudarem.

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram