Lluita contra la Depressió

Avui, 13 de gener se celebra el Dia Mundial de lluita contra la Depressió. Aquest dia serveix per sensibilitzar la societat sobre la depressió i exigir més recursos per a la prevenció i atenció. 

Què és la depressió?

La depressió és una malaltia molt freqüent que provoca una alta discapacitat i un fort impacte social. La depressió, com a malaltia mental, encara pateix una forta estigmatització. Per això, les persones que la pateixen ho viuen en silenci i amb culpa. 

Les causes de la depressió són multifactorials, és a dir, que poden ser biològics, físics, psicològics, socials, emocionals, econòmics, laborals, etc.

La depressió i les joves

Segons l’OMS, 1 de cada 4 persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, el 75% dels quals comencen abans dels 18 anys. En els darrers 25 anys la situació es fa més patent que mai, amb un augment del 75% de la depressió i l’ansietat entre els adolescents.

També, els estudis conclouen que la és la principal causa de discapacitat al món i que afecta més les dones que els homes.

La depressió en l’àmbit laboral

L’àmbit laboral té incidència en la salut mental de les persones. 

En l’àmbit laboral, la depressió representa una causa de pèrdua de productivitat i absentisme laboral i també té relació amb l'increment d'accidents de treball i de la sinistralitat laboral, una major utilització dels serveis de salut i la jubilació anticipada.

El nostre posicionament

Des d’Avalot entenem que el sistema capitalista, social i laboral actual ens aboca a una situació de precarietat laboral, social, material i de salut.

A més, d’ençà de la pandèmia i l’augment de preus actual i la manca de polítiques d’habitatge, s’ha vist com la salut mental és un aspecte fonamental en la salut de les persones i que també té una especial incidència en l’àmbit laboral.

És important assenyalar la manca d’inversió pública en l’atenció mèdica i de serveis socials a les persones que pateixen depressió i és que una manca d’inversió provoca que no es pugui fer una bona prevenció i una bona atenció a les persones afectades. La salut mental no pot ser un privilegi només per les persones que es puguin pagar una atenció privada.

Altres articles que t'interessen:

Accidents de treball i sinistralitat: la precarietat mata

Dia Mundial de la Salut Mental

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram