Dia Mundial de la Salut Mental

Avui, 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. Aquest dia serveix per sensibilitzar la societat i lluitar contra els estigmes que encara existeixen i reivindicar una atenció pública i de qualitat.

Què és la salut mental?

La salut mental la podríem definir com l’estat de benestar emocional i cognitiu que permet el desenvolupament de manera òptima la persona en el seu entorn familiar, social i laboral, així com gaudir de benestar i qualitat de vida. Sabem que la salut mental és més que l’absència d’un trastorn mental. 

La salut mental i les joves

Les joves som un dels col·lectius més sensibles en l’àmbit de la salut mental. Ens hem vist afectades negativament per les successives crisis econòmiques i sanitària. De fet, vam ser el col·lectiu més afectat per la pandèmia de la COVID-19. El suïcidi és la primera causa de mort entre persones joves de 25 a 39 anys a Catalunya i el 42% de les joves trans a Catalunya han tingut intens de suïcidi. I tot i ser una de les conseqüències més greus, només és la punta de l’iceberg. 

De fet, segons l’OMS, una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, de les quals el 75% comencen abans dels 18 anys. En els darrers 25 anys la situació es fa més patent que mai, amb un augment del 75% de la depressió i l’ansietat entre els adolescents.

La salut mental en l’àmbit laboral

La prevenció de riscos laborals regulada a la Llei de Prevenció de riscos laborals ha de tenir en compte també la salut mental de les seves treballadores. Per tant ha d'establir mesures per a la seva erradicació. 

El concepte de salut laboral ha evolucionat en els darrers anys, passant de la idea més tradicional “d’absència de malaltia” a la definició actual “d’estat de benestar físic, mental i social complet i no merament  l’absència de malalties i afeccions”.

El nostre posicionament

Des d’Avalot entenem que el sistema capitalista actual ens aboca a una situació de precarietat laboral, social, material i de salut. El suïcidi és una problemàtica molt greu, però és la punta de l’iceberg. El que cal és un canvi de model productiu que respecti el benestar de les persones, les espècies animals no humanes i sigui respectuós amb el medi ambient.

D’ençà de la pandèmia, s’ha vist com la salut mental és un aspecte fonamental en la salut de les persones i que també té una especial incidència en l’àmbit laboral.


Cal, doncs, incorporar de manera efectiva els riscos psicosocials en els processos d’avaluació i prevenció dels riscos laborals en totes les empreses i organitzacions. L’augment de trastorns que han afectat especialment les joves es relacionen directament amb les condicions estructurals del sistema capitalista. L’estrès, la depressió, l’ansietat, el suïcidi, etc., són conseqüència, en gran part, de les estructures que el mateix sistema estableix. Les circumstàncies com no arribar a final de mes, no poder-se emancipar, no poder pagar el lloguer, no trobar feina digna, tenir-ne una amb condicions molt precàries són l’escenari perfecte perquè moltes joves visquin el present i el futur amb inseguretat i una gran angoixa.

Si necessites assessorament laboral, pots posar-te en contacte amb nosaltres i t'ajudarem!

Articles que també t'interessen:

La muntanya russa de la precarietat juvenil: què trobaràs al nostre nou informe?

Salut mental i classe treballadora: un dret no assegurat!

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram