Les incapacitats temporals comunes (IT) són el que col·loquialment es coneix com a “baixes mèdiques o baixes mèdiques comunes”.
Les baixes mèdiques són aquelles situacions en les quals es produeix un fet que t'impossibilita per a treballar, però que no és conseqüència de la feina (en aquest cas seria un accident o malaltia professional). Està regulat a l’article 169 de la Llei General de la Seguretat Social.
Només la pot determinar una professional de la salut pública.
Les baixes mèdiques les poden demanar qualsevol de les treballadores que estiguin incloses al Règim General de la Seguretat Social, sempre que acreditin un període mínim de cotització:
Les baixes mèdiques duren el temps que s’estableix a l’informe de baixa mèdica. Així doncs, el comunicat d’alta mèdica, que extingeix la incapacitat temporal, s’ha de presentar a l’empresa durant les 24 hores següents a la seva emissió, i l’endemà (o el primer dia hàbil a partir de l’alta) s'ha de fer la reincorporació a la feina.
En aquest cas s’ha de renovar la baixa mèdica. S’ha de tenir en compte que s’estableix la durada màxima de 356 dies, prorrogables per 180 dies més. En el cas que les seqüeles siguin greus i permanents, s’haurà de sol·licitar la incapacitat permanent.
Sí. És a dir, la treballadora té dret a sol·licitar al seu CAP l’alta voluntària d’acord amb el dret inherent com a pacients regulat a la Llei 41/2002 d’Autonomia del Pacient.
Si no esteu d’acord amb la data de l’alta mèdica, es pot impugnar la decisió mitjançant una reclamació administrativa prèvia a la via judicial en el termini d’11 dies hàbils.
S’ha de veure el que estableix el conveni col·lectiu d’aplicació. Però per regla general, durant les baixes mèdiques, si no s’estableix altra cosa, es cobrarà el següent:
Per saber la base reguladora hem de consultar les contingències comunes que hi figuren a la nòmina.
Si tens qualsevol dubte, sobre la teva situació laboral, pots contactar amb nosaltres a: bustia.avalot@catalunya.ugt.org i et resoldrem tots els teus dubtes!