Treballar en dies festius pot ser conflictiu. Cada any s’estableix el calendari laboral de l’empresa que determina els dies festius anuals. La determinació dels dies festius no és un tema menor perquè d’això depèn establir la jornada laboral.
Els dies festius són aquells que commemoren una festivitat i són dies que no es treballa.
Els dies festius poden ser d’àmbit estatal, autonòmic o local. Així doncs, els dies festius laborables a Espanya són 14 en total, dels quals 2 seran d’àmbit local que seran establerts per les administracions públiques pertinents.
La característica principal dels dies festius és que són de caràcter retribuït i no recuperable, és a dir, que la treballadora no ha d’anar a treballar però cobra igualment.
Els dies festius estan regulats a l’article 37 de l’Estatut de les Treballadores. Els convenis col·lectius també poden establir altres dies festius en addicció als de l’Estatut.
Durant el dia festiu s’estableixen serveis mínims en determinats sectors essencials, és a dir, són obligatori (per exemple el sector de la sanitat), és a dir, que les persones que treballen en un dia festiu per assegurar els serveis mínims reben una compensació per treballar aquest dia.
També pot passar que sectors treballin de manera regular en dies festius, per exemple: hostaleria, turisme, manteniment, comerç, etc.
Primer de tot, s’ha de revisar el que contempla el conveni col·lectiu d’aplicació.
L’empresa pot escollir entre:
La norma general és que el dia festiu és per descansar llevat que per raons tècniques, organitzatives (justificades) s’hagi de treballar.
Quan el dia festiu coincideix amb el dia de descans s’haurà de pactar un altre dia de descans perquè aquests no es poden compensar en dies festius.
És a dir, si el teu dia de descans coincideix amb un dia festiu, per exemple, Divendres Sant de Setmana Santa, l’empresa ha de buscar un dia alternatiu per gaudir del dia de descans que ha coincidit amb el dia festiu.
Dependrà de la jornada laboral establerta pel conveni col·lectiu o contracte laboral.
És a dir, que si la jornada laboral s’estableix de dilluns a divendres i es treballa un diumenge, el conveni col·lectiu estableix que el diumenge no és un dia laborable i per tant, s’ha de pagar com a tal. En canvi, si en el meu sector es treballa els caps de setmana o la meva jornada laboral és de caps de setmana, el diumenge no compta com a dia festiu.