Treballar en dies festius : què has de tenir en compte?

Treballar en dies festius pot ser conflictiu. Cada any s’estableix el calendari laboral de l’empresa que determina els dies festius anuals. La determinació dels dies festius no és un tema menor perquè d’això depèn establir la jornada laboral. 

Què entenem per dies festius?

Els dies festius són aquells que commemoren una festivitat i són dies que no es treballa. 

Els dies festius poden ser d’àmbit estatal, autonòmic o local. Així doncs, els dies festius laborables a Espanya són 14 en total, dels quals 2 seran d’àmbit local que seran establerts per les administracions públiques pertinents. 

Quines són les característiques principals?

La característica principal dels dies festius és que són de caràcter retribuït i no recuperable, és a dir, que la treballadora no ha d’anar a treballar però cobra igualment.

On es regulen els dies festius?

Els dies festius estan regulats a l’article 37 de l’Estatut de les Treballadores. Els convenis col·lectius també poden establir altres dies festius en addicció als de l’Estatut.

Estic obligada a treballar en dies festius?

Durant el dia festiu s’estableixen serveis mínims en determinats sectors essencials, és a dir, són obligatori (per exemple el sector de la sanitat), és a dir, que les persones que treballen en un dia festiu per assegurar els serveis mínims reben una compensació per treballar aquest dia. 

També pot passar que sectors treballin de manera regular en dies festius, per exemple: hostaleria, turisme, manteniment, comerç, etc.

Quant cobraré per treballar els dies festius?

Primer de tot, s’ha de revisar el que contempla el conveni col·lectiu d’aplicació.

L’empresa pot escollir entre: 

  • Permetre un descans compensatori;
  • Pagar, a més a més dels salaris corresponents a la setmana, l'import de les hores treballades en el dia festiu incrementades en un 75%.

La norma general és que el dia festiu és per descansar llevat que per raons tècniques, organitzatives (justificades) s’hagi de treballar.

Què passa si coincideix amb el meu dia de descans?

Quan el dia festiu coincideix amb el dia de descans s’haurà de pactar un altre dia de descans perquè aquests no es poden compensar en dies festius. 

És a dir, si el teu dia de descans coincideix amb un dia festiu, per exemple, Divendres Sant de Setmana Santa, l’empresa ha de buscar un dia alternatiu per gaudir del dia de descans que ha coincidit amb el dia festiu.

Els dissabtes i diumenges s’han de pagar extres?

Dependrà de la jornada laboral establerta pel conveni col·lectiu o contracte laboral. 

És a dir, que si la jornada laboral s’estableix de dilluns a divendres i es treballa un diumenge, el conveni col·lectiu estableix que el diumenge no és un dia laborable i per tant, s’ha de pagar com a tal. En canvi, si en el meu sector es treballa els caps de setmana o la meva jornada laboral és de caps de setmana, el diumenge no compta com a dia festiu. 

GUIA AUTODEFENSA LABORAL AVALOT

DESCARREGA'T LA GUIA D'AUTODEFENSA LABORAL

En aquesta guia laboral trobaràs la resposta a tots els teus dubtes laborals. Conèixer els teus drets és imprescindible per poder defensar-los!
  • DD slash MM slash YYYY

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

subscriu-te a la newsletter!

I no et perdis cap dels materials que elaborem exclusivament per a tu i per fer-te la vida laboral més fàcil!

TENS PREGUNTES
O DUBTES?

ESTAREM ENCANTADES D’AJUDAR-TE
933 04 68 18
avalot@catalunya.ugt.org
Pl. Vázquez Montalbán, 4
(08001 – Barcelona)
DESENVOLUPAT PER VOLCÀNIC INTERNET
cross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram